eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hamarosan lecsap a csaták királya

Néhány hónap múlva már bevetheti Afganisztánban és Irakban az amerikai hadsereg a legújabb, könnyű ötvözetekből készített 155 milliméteres tüzérségi löveget, az M777-est. A fegyver irányított lövedékkel is tüzelhet majd.

Az M777-es vontatott löveget már teljes sebességgel gyártják az amerikai hadsereg és a tengerészgyalogság számára, az afganisztáni és iraki harctereken a következő néhány hónapban jelenik majd meg.

Sőt, Afganisztánban a tarack máris elismerést vívott ki magának, ott ugyanis a kanadai fegyveres erők már eredményesen használják, egyebek mellett az amerikai és brit csapatoknak nyújtanak vele hatékony tűztámogatást. A kanadaiak a fegyvert a csaták királyának keresztelték el.

Az M777-es a világ első olyan tüzérségi fegyvere, amelynek megépítésénél nagymértékben alkalmaztak titán és alumínium ötvözeteket, ennek köszönhetően a löveg súlya 4,5 tonnánál is kevesebb.

A kis súly és a már bevált technológiák alkalmazása mobil és pontos tűztámogatást tesz lehetővé - a tarack közepes szállító helikopterekkel és repülőgépekkel is mozgatható, ami nagyon fontos Afganisztán mostoha útviszonyai miatt.

Az M777 A2-es verziójánál már olyan programot alkalmaznak, amely lehetővé teszi, hogy a löveg az Excalibur irányított lövedékkel tüzeljen maximum 40 kilométerre lévő célpontra, tíz méteren belüli (!) találati pontossággal.

Az amerikai hadsereg és a tengerészgyalogság még a kilencvenes évek elején döntött arról, hogy az M198 jelű vontatott lövegeit M777-esekre cseréli le, a megrendelés több mint 700 darabra szól. Kanada eddig 12 darabot állított szolgálatba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×