eur:
388.95
usd:
361.93
bux:
68695.51
2024. május 8. szerda Mihály

Együttműködést ígért az ENSZ-nek az iráni belügyminiszter

Irán együtt kíván működni a nukleáris ügyekben illetékes nemzetközi szervezetekkel - mondta az iráni belügyminiszter pekingi látogatása során csütörtökön.

"Irán fokozni kívánja együttműködését az illetékes nemzetközi szervezetekkel, üdvözöljük nukleáris tevékenységünk teljes körű ellenőrzését" - idézte az Új Kína állami hírügynökség a pekingi tárgyalásaira érkező Musztafa Pur-Mohammadi belügyminisztert. A politikus az iráni államfő küldötteként értekezett Pekingbe kétnapos látogatásra, nukleáris tárgyú egyeztetésekre.

"Jogszerűen fogjuk végezni nukleáris tevékenységünket, igazodva egy sor nemzetközi jogszabályhoz és rendelkezéshez - mondta a miniszter. - Hasznosnak találjuk ezt Iránra nézve, ahogy a nemzetközi közösséggel való együttműködést is."

Előző nap az iráni államfő arra figyelmeztette az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy ne avatkozzon bele az ország nukleáris tevékenységébe. Szintén szerdán Iránnak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél (NAÜ) delegált képviselője azt hangoztatta, hogy ha "kívülről" beavatkoznak a tisztázási folyamatba - ezzel a BT esetleges újbóli bevonására célzott -, az akár a végét is jelentheti a megállapodásnak, amelyet a NAÜ-vel kötött az atomprogrammal kapcsolatos, még függőben lévő kérdések megválaszolásának menetrendjéről.

Az egyezmény nem érinti azt a kérdéskört, hogy Teherán bővíti urándúsító tevékenységét. Az Egyesült Államok és nyugat-európai szövetségesei úgy vélik, a munkaterv eltereli a figyelmet az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iráni urándúsítás felfüggesztésére, valamint arra vonatkozó követelésétől, hogy Teherán tegyen lehetővé szélesebb körű ellenőrzéseket, amelyek eloszlathatnák az atomprogramja békés jellegét övező kételyeket.

Az amerikai és nyugat-európai fenntartások ellenére Kína üdvözölte csütörtökön a NAÜ munkatervét.

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×