eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Brit-portugál média hidegháború az eltűnt kislány miatt

Madeleine McCann eltűnése és a nyomozás kiszivárgó részletei sokakat lázban tartanak Nagy-Britanniában és Portugáliában. Emellett az ügy egyfajta média hidegháborút is eredményezett a portugál és a brit sajtó között. A britek össztüzet zúdítottak a szerintük tehetetlen és titkolózó portugál rendőrökre, és képtelen spekulációkkal vádolták meg a portugál újságírókat. Az ügy más országoknak is tanulsággal szolgálhat.

Nincs olyan nap, hogy a brit és a portugál média ne foglalkozna a Maddie-üggyel. Csakhogy, a konkrét tények ismeretében az Algarve-régiót megszálló portugál és brit újságírók egyfajta hidegháborúba kezdtek. A kialakult hangulattal immár a BBC háttérműsorainak zászlóshajója, a Newsnight, az ottani Este is foglalkozott.

Richard Bilton, BBC-tudósító elmondta: a portugál nyomozási gyakorlat és titoktartás miatt kevés tény ismert - talán csak az, hogy Maddie eltűnt.

"Emiatt, az újságírók a nekik szivárogtató hivatalos forrásoktól szerzik be az információikat. Csakhogy mi még akkor sem használhatunk fel egyes információkat, ha tudjuk, hogy megbízható forrásból származnak, mert nem tudjuk bizonyítani, hogy tényekről van-e szó".

Nem tudni, mi volt a sértődés oka: az-e, hogy a rendőrségi illetékesek eleve jobbára csak a portugál sajtónak szivárogtattak, vagy az, hogy a friss fejleményekre éhes brit média elég hamar erősen kritikus hangot ütött meg, de a tragikus ügyből csakhamar brit-portugál ellentét is lett.

Bár a britek azért szőrös és lusta délieknek nem nevezték a portugálokat, de értésre adták, mennyire inkompetensnek tartják őket.

"A portugál rendőrök látnokokat alkalmaznak"

A londoni Evening Standard például azt írta a rendőrökről, hogy látnokokat alkalmaztak, és úgy próbálták kideríteni, hogy Maddie egy kútba esett-e, hogy beledobtak egy hatalmas követ. Később kiderült, hogy a látnokokat magánnyomozók bérelték fel.

Paul Luckman, egy angol nyelvű helyi lap, 30 éve az országban élő kiadója így mesél az ellentétről: Amikor az angol média nem kapta meg, amit akart a hatóságoktól, támadásba lendült. Elkezdte védeni McCannéket, ami érthető, mivel kellemes kinézetű, jól beszélő házaspárról van szó, akik külföldön bajba kerültek. A portugál média viszont reagált erre. Nem tetszettek a vádak és bírálatok, elkezdték védeni a rendőrséget és az országot."

Ízléstelen és érzéketlen

Ennek nyomán a helyi lapok olyasmiket is megírtak, amit Nagy-Britanniában érzéketlennek és ízléstelennek tartottak - például bírálták McCannéket, amiért felügyelet nélkül hagyták a kislányt -, valószínűleg azért is, mert a sértődött nyomozók még inkább szivárogtatni kezdtek.

A portugál újságírókat is megszólaltató Newsnight szerint nem biztos, hogy a brit média megértette, hogy az ország mindössze harminc éve fordított hátat a diktatúrának, a hatóságok még reflexből titkolóznak, és hogy a portugál sajtó is harcot folytat a nagyobb nyilvánosságért.

"Az igazságszolgáltatás és a média nincs szinkronban"


Mint Jose Alberto Carvalho, a portugál tévéhíradó műsorvezetője a Newsnightnak megfogalmazta: "az igazságszolgáltatás és a média nincs szinkronban az információ kérdésében."

Carvalho szerint a közvélemény benyomása az volt, hogy a brit média idegengyűlölő, és hozzátette: az országát érő kritika nyomán a portugál újságírók nem mindig tudták megőrizni a hidegvérüket.

Miközben Maddie sorsa továbbra is ismeretlen, az eset nyomán a portugál nyomozóhatóságok saját médiaosztályt hoznak létre. Felkészületlenül érte őket ugyanis is a kiélezett versenyhelyzet miatt követelőzőnek tűnő, és egyes esetekben előítéleteiket alig rejtegető brit újságírók rohama.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×