eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Itt a hidegháború: orosz gépek próbálgatják a NATO tűrőképességét

A Brit Királyi Légierő (RAF) négy Tornado típusú vadászgépet küldött csütörtökön a brit légtérhez közeledő nyolc orosz katonai repülő feltartóztatására.

Az utóbbi időben ez már a sokadik ilyen akciója volt a nagy hatótávolságú orosz felderítőgépeknek.

A négy Tornado a légierő leemingi bázisáról szállt fel. A vadászgépek visszafordították a brit légtér felé tartó nyolc Tu-95-ös repülőt.

Az orosz gépeket, amelyek négy párban repültek, kezdetben norvég F-16-osok követték, majd amikor beléptek a NATO légterébe, a brit Tornadók vették át a szerepüket.

A brit repülők és a RAF radarállomásai mindaddig nyomon követték az orosz gépeket, amíg azok vissza nem fordultak bázisuk felé.

Oroszországnak joga van erre. Valamennyi országnak megvan a joga arra, hogy védelmi képességeit kipróbálja - mondta egy brit katonai forrás.

Az utóbbi hetekben nem ez az első alkalom, hogy az orosz bombázók a brit légter közelébe jutottak, amelynek mindig megvan a diszkrét bája, mert az elemzőknek nem csak a hidegháborús fogócska jut az eszükbe, hanem a London és Moszkva közötti feszült diplomáciai viszony is.

Vladimir Putyin orosz elnök augusztus közepén újítatta fel a hidegháború időszakát jellemző felderítő repüléseket.

Azóta a stratégiai légierő már tartott is egy jelentős hadgyakorlatot, amelynek keretében minden szóba jöhető típusból többet is a levegőbe emeltek az Atlanti- és a Csendes-óceán, valamint a Jeges- és a Fekete-tenger felett.

A moszkvai lépés válasz az Egyesült Államok által tervezett európai rekétavédelmi rendszerre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×