eur:
388.45
usd:
360.75
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nógrádi: Az iraki háború kudarca megerősítette a terrorszervezeteket

Németországban letartóztattak három embert terrorista merénylet gyanúja miatt. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint az iraki háború kudarca megerősítette a terroristaszervezeteket, de ennek ellenére csekély a valószínűsége annak, hogy szeptember 11-én újra sikeres terrorcselekményt hajtana végre valamelyik csoport.

Németországban letartóztattak három személyt, akik a gyanú szerint a frankfurti repülőtér és a ramsteini amerikai támaszpont elleni terrorcselekmények elkövetésére készültek, és egy iszlám hátterű terrorszervezethez tartoztak.

Nógrádi György az InfoRádiónak elmondta: a német társadalom a világ egyik legnyitottabb társadalma, így nagy mozgásteret ad szélsőséges, akár terrorista csoportoknak. A biztonságpolitikai szakértő szerint a letartóztatások is azt mutatják, hogy a német titkos szolgálat a helyzet ura.

Németországban több millió iszlám származású ember él, akik közül több német anyanyelvű és német állampolgár, és egy részük hajlandó együttműködni a nemzetközi terrorizmussal - emelte ki Nógrádi György.

A szakértő közölte, hogy a frankfurti repülőtér a világ egyik legforgalmasabbja, így célpont lehet, míg a ramsteini bázis elleni támadás szimbolikus jelentőséggel is bírhat.

Az egyik gyanúsított pakisztáni, ez pedig azt mutatja, hogy a nemzetközi terrorizmus legfontosabb bázisa az afganisztáni-pakisztáni térség, ami az iraki háború kudarcából fakad - hangsúlyozta Nógrádi György.

Nagy a valószínűsége annak, hogy sikerül elhárítani a szeptember 11-re tervezett terrorcselekményeket, ugyanis az iszlám világ vezetői is ezt szorgalmazzák - tette hozzá a szakértő.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×