eur:
388.68
usd:
361.64
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Ügynök volt a bolgár államfő?

Bulgáriában nyilvánosságra hozták az 1989 előtt titkosszolgálati dokumentumok ellenőrzésének első eredményeit. Ezek szerint a köztársasági elnök, a kisebbik kormánypárt vezetője és több parlamenti képviselő is érintett.

A vizsgálattal megbízott bizottság közlése szerint Georgi Parvanov államfő, Ahmed Dogan, a kisebbik kormánypárt vezetője és 19 parlamenti képviselő is besúgója volt a kommunista titkosszolgálatnak.

Rajtuk kívül 23 ember van az együttműködők listáján; ők a jelenlegi, illetve a korábbi államfők idején jutottak fontos pozíciókba.

Georgi Parvanov cáfolja, hogy besúgó lett volna. Az államfő állítása szerint történészként mindössze egy könyvről írt kritikát megbízója számára, akiről később kiderült, hogy a titkosszolgálat tisztje.

Az ellenzék szerint azonban a köztársasági elnök dossziéja nagyon hiányos, és az ő utasítására okmányokat semmisítettek meg belőle.

A testület minden fontos közéleti személyiség múltját át akarja világítani, noha a törvény nem bünteti a rejtőzködő egykori ügynököket. "Reméljük, hogy a leleplezések gyógyító hatással lesznek a társadalomra, igaz, megkésve" - mondta a testület egyik tagja.

A testület április óta folytatta a vizsgálatokat, miután tavaly törvényt hoztak Bulgáriában az 1989 előtti titkosszolgálati dokumentumok megnyitásáról.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×