eur:
390.95
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Teljes a káosz Londonban

London 12 metróvonalából csak kettő üzemel azt követően, hogy a legbefolyásosabb közlekedési szakszervezet 72 órás sztájkba kezdett a fizetések és a nyudíjak miatti viták miatt. Az ezzel járó káosz többmillió embert érint.

Zárva a Victoria, az Oxford Street és a Londonba látogató magyarok által ismert sok más metróállomás is, miután a befolyásos RMT szakszervezet háromnapos sztrájkot hirdetett a brit fővárosban.

A londoniak az utóbbi időben már hozzászokhattak a még a jobbára visszafogott helyi média által is gyakran "militánsnak" nevezett szakszervezet akcióihoz.

Az időről-időre előforduló munkabeszüntetések során egyes vonalakon továbbra is futnak a vonatok, ugyanakkor a városba igyekvő dolgozók többsége általában többórás késéssel érkezik meg a munkahelyére.

Mivel a helyi tömegközlekedésért nem egyetlen, városi cég, hanem temérdek vállalat felel, egyáltalán nem magától értetődő, hogy az utasokat metrópótló buszok szállítsák a sztrájk idején.

Inkább biciklivel

Kedd reggel a 12 metróvonalból csak kettő üzemelt teljes kapacitással, a heathrow-i repteret a várossal összekötő Piccadily line pedig részlegesen.

Közlekedési illetékesek figyelmeztették az utasokat, hogy hatalmas zsúfoltságra kell felkészülniük és azt mondták, aki teheti, az inkább biciklivel közlekedjen, vagy péntekig kerülje el a várost.

A mostani munkabeszüntetés elsődleges oka a három működő vonal kivételével a hálózatot karbantartó Metronet cég összeomlása volt.

Az esetleges elbocsájtások, áthelyezések és nyugdíjak elvesztése miatt aggódó szakszervezetek ez után úgy döntöttek, hogy figyelmeztető akciót tartanak.

A tFL londoni közlekedési cég vezetői azt állították: a dolgozók garanciát kaptak arra, hogy a Metronet csődjét nem kísérik majd elbocsájtások és a nem veszítik el a nyugdíjukat sem.

Napi 100 millió dollár kár

Ken Livingstone londoni főpolgármester szerint az "utóbbi idők legértelmetlenebb" sztrájkja. Két közlekedési szakszervezet nem csatlakozott a munkabeszüntetéshez, de azt mondják, hogy ha a jövő hétig nem kapnak garanciákat a nyugdíjak ügyében, akkor csatlakoznak a kilátásba helyezett következő 72 órás sztrájkhoz.

A londoni metrót naponta több, mint 3 millió ember használja, és gazdasági elemzők szerint a közlekedési káosz mindennap 100 millió dollár kárt okoz a brit főváros gazdaságának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×