eur:
388.49
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Virtuális rendőrök figyelik a kínai internetezőket

A pekingi internetezők hamarosan megismerhetik azokat a rajzolt rendőrfigurákat, amelyek a világháló használata közben félóránként ugranak fel a monitoron, hogy figyelmeztessék a netezőt: ne nézegesse a nem ajánlott tartalmakat.

Miközben a kína kommunista párt az ötéves kongresszusára készül, a jogvédő szervezetek szerint az állami szervek megpróbálnak egyre nagyobb nyomást gyakorolni az emberekre, és korlátozni a szabad véleménynyilvánítást.

A hivatalos álláspont szerint Jing és Cha, a két "netzsarut" - nevüket a rendőr szó kínai változatából kapták - a bűncselekmények megelőzése érdekében hozták létre.

Egy másik tisztviselő szerint fontos, hogy ellenőrizzék azokat az információkat, amelyek szétverhetik a társadalom stabilitását.

A két alak szombattól a 13 legkedveltebb honlapon jelenik majd meg, de a tervek szerint év végéig Peking valamennyi internetes oldalán elhelyezik.

A figurák egyrészt figyelmeztetik a felhasználókat, hogy a szabályok szerint használják az internetet, és egyben elvezeti a felhasználókat egy honlapra, amelyen jelenthetik, ha "egészségtelen" oldalra találtak.

Bár Kínában a kormány tűzfalat építtetett be a rendszerbe, hogy az általuk nem ajánlott honlapokat ne látogassák, egyre többen próbálják meg kikerülni ezeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×