eur:
389.2
usd:
361.43
bux:
68379.97
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Betiltatná a szélsőjobboldali pártot a német baloldal

Berlinben a kormánykoalíció kisebbik ereje, a Szociáldemokrata Párt parlamenti frakcióvezetője bejelentette, hogy kezdeményezi a neonáci párt, az NPD betiltását.

Peter Struck elmondta azt is, hogy a szociáldemokraták az eljárás előkészítésére tervezetet terjesztenek az ügyben illetékes belügyi szervek elé.

A Szociáldemokrata Párt arra alapítja beadványát, hogy az idegenellenes és nyíltan antiszemita jelszavakat hangoztató NPD szemben áll a német alkotmánnyal, ezért kellő jogalap kínálkozik betiltásához.

Azzal érvelnek, hogy a neonáci párt egyezteti a legtöbb esetben a szélsőjobboldali szervezkedéseket.

A kormány integrációs főmegbízottja máris nemet mondott az indítványra, és rámutatott arra, hogy a tervet az alkotmánybíróság 2003-ban egyszer már elutasította, mert az eljárás során a hatóságok arra kényszerültek volna, hogy felfedjék az NPD-be beépített ügynökeiket.

Ehelyett a társadalmi szervek és a polgári kezdeményezések átfogó összefogását szorgalmazta azokban a régiókban, amelyekben előretört a neonáci eszmevilág, mert szerinte így lehetne a legeredményesebben leküzdeni az idegengyűlöletből fakadó erőszakot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×