eur:
385.76
usd:
354.84
bux:
68880.81
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Újabb zavarok az orosz kőolaj szállításában

Alig nyolc hónappal a Barátság Kőolajvezeték átmeneti lezárása után ismét akadozik a Németországba irányuló orosz nyersolaj szállítás. Amint a müncheni Süddeutsche Zeitung a legnagyobb német kőolajfinomítóra hivatkozva jelenti, Moszkvában eddig tagadták a szállítási zavarokat.

A Barátság Kőolajvezetékért felelős Szergej Grigorjev Moszkvában hangoztatta, hogy Oroszország maradéktalanul eleget tesz szállítási kötelezettségének és ha a vezeték mentén probléma merül fel, azonnal intézkednek.

A nyilatkozat szemben áll a Schwedtben működő legnagyobb német finomítóközpont bejelentésével, amely szerint július vége óta akadozik az orosz nyersolaj szállítás.

A Barátság Kőolajvezeték nyugati végpontjaként működő schwedti finomítóban - a tartalékok felhasználásával - eddig ugyan sikerült zökkenőmentesen fenntartani a termelést, de ha Moszkvában nem gondoskodnak haladéktalanul az eredetileg megállapodott mennyiség szállításának biztosításáról, más forrás után kell nézni.

A schwedti finomító a BP, a Shell, az Agip és a Total olajcégek tulajdonában van. A Barátság Kőolajvezeték nyugati végállomásának tekintett finomítóban évente átlagosan 10 millió tonna nyersolajat dolgoznak fel.

Németország olajszükségletének egyötödét Oroszországból szerzi be. Két évvel ezelőtt komoly vitát váltott ki a Balti-tenger alatt tervezett vezeték kiépítése.

Lengyelország, valamint a balti államok részéről főleg azt kifogásolták, hogy Moszkva és Berlin álláspontjuk semmibevételével kötött megegyezést a nyugatra irányuló orosz energiaszállításról.

Környezetvédők a tengeri élővilág beláthatatlan károsodásától tartanak, ellenzéki körök pedig úgy vélik, hogy a Nyugat ezáltal politikailag zsarolhatává válik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×