eur:
394.58
usd:
354.65
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Misztikus szekta tagja volt Hitler merénylője

A Valkyrie című film forgatásával ismét a figyelem középpontjába került az Adolf Hitler elleni merénylet, és annak végrehajtója, Claus von Stauffenberg. A Times című brit napilap hosszú riportot szentelt a témának, megszólaltatva a néhai ezredes legidősebb fiát.

Arról, hogy Tom Cruise játssza apja szerepét a filmben, Berthold von Stauffenberg már korábban megfogalmazta a véleményét: "Szörfözne inkább a Karib-tengeren!".

A hívő katolikus férfinak nem tetszik, hogy apját olyasvalaki alakítja, akinek hite szerint egy galaktikus konföderáció uralkodója hozta űrhajón az emberek milliárdjait a Földre 75 millió évvel ezelőtt, utalva ezzel a szcientológia egyik alapvetésére.

"Ezt nem tudom elképzelni. Azt mondják, hogy ne foglalkozzunk a hitével. Vajon az is elfogadható, ha történetesen egy szélsőjobboldali párt tagja lenne?" - tette fel a kérdést a 73 éves Berthold von Stauffenberg.

A férfi vegyes érzelmeket táplál apjával kapcsolatban: csodálja, de alig vannak emlékei róla, mindössze tíz éves volt, amikor kivégezték. Emlékszik arra, amikor apja 1943 nyarán visszatért az afrikai hadszíntérről, ahol járművét brit vadászbombázók sorozták meg, a támadásban elvesztette a bal szemét, a jobb kezét, és a balon is csak három ujja maradt meg.

Berthold ezután még 1943 karácsonyán, majd nagyanyja temetésén, végül 1944 júniusában látta apját.

A merénylet

Claus von Stauffenberg egy összeesküvő csoport tagjaként helyezte el 1944. július 20-án a táskába rejtett bombát Adolf Hitler kelet-poroszországi főhadiszállásán. A kevés idő és háborús sérülése miatt a kettő közül csak az egyik bombát tudta élesíteni.

A táskát a konferenciaasztal alá tette, majd egy telefonhívásra hivatkozva kiment a teremből. A bomba nagy pusztítást végzett, de Adolf Hitlert a vastag tölgyfaasztal nagyrészt megvédte a robbanástól, így a náci diktátor megúszta könnyebb sérülésekkel.

Stauffenberg ezredes azonban a robbanás ereje miatt úgy vélte, hogy a bomba biztosan végzett Hitlerrel, így az előre kidolgozott forgatókönyv szerint beindult a puccs.

Mire azonban a tiszt megérkezett Berlinbe, már mindenki számára kiderült, hogy a Führer életben maradt, a náci párt fegyveres osztaga, az SS pedig már megkezdte a puccs felgöngyölítését.

Éjfél körül Claus von Stauffenberget három társával együtt elfogták és agyonlőtték. Ez könnyű halál volt ahhoz képest, hogy a puccs résztvevői közül többeket meztelenül, zongorahúrral akasztottak fel. A megtorlás mintegy ötezer ember életébe került, köztük volt az egyik legismertebb német katona, az összeesküvőkkel csak áttételes kapcsolatot tartó Erwin Rommel tábornagy is, akit öngyilkosságra kényszerítettek.Misztikus kapcsolatok

A fiatal Berthold először a rádióban hallott a Führer elleni merényletről, majd az anyja mondta el neki, hogy apja volt a merénylő, ezért megölték. Berthold képtelen volt megérteni, miért akarta apja megölni a Führert.

Ehhez fiatal kora mellett természetesen hozzájárult, hogy a gyerekek valóságos agymosásban részesültek a göbbelsi propaganda jóvoltából, a legtöbb szülő pedig nem merte gyermekével megosztani a valós helyzetet, mert félt tőle, hogy elmondják másoknak, a családra hozva a rettegett titkosrendőrséget, a Gestapót.

A Stauffenberg-család természetesen nem úszhatta meg a titkosrendőrök látogatását, az ezredes ötödik gyermekével állapotos feleségét már 1944. július 21-ének éjjelén elvitték, Berthold nem is látta a következő év júliusáig. Õt magát árvaházba vitték, ahonnan csak 1945 nyarán térhetett haza.

Máig sem világos, hogy a családtagokat miért nem végezték ki, noha Heinrich Himmler, az SS vezetője minden bizonnyal ezt tervezte. Ehhez hozzájárulhatott, hogy az állam figyelmét lekötötte az egyre romló háborús helyzet, valamint a Stauffenberg-család kiterjedt kapcsolatai is szerepet játszhattak.

Érdekes, hogy fiatal korában Claus von Stauffenberg a misztikus költő, Stefan George követői közé tartozott. A művész több biográfia szerint is azt vallotta, hogy a férfiak közötti szerelem a létezés legmagasabb szintű formája.

A költő köre egy arisztokratikus-intellektuális elit vezette Németországot képzelt el, ami távolt állt a nemzeti szocialista eszméktől, de a demokráciától ugyancsak.

A háború után

Németország kapitulációja után a Stauffenberg-családnak nemcsak a romba dőlt országgal és az újrakezdés nehézségeivel kellett szembe néznie, hanem azzal is, hogy a közvélemény jelentős része a belső ellenállás tagjait árulóknak tekintette.

Berthold ma már úgy véli, hogy ez természetes reakció volt egy megsebzett nemzet tagjaitól, akik számára a továbbéléshez igazolniuk kellett a saját és a hozzájuk hasonló kisemberek cselekedeteit.

Bár az ellenállókat árulóknak tekintő nézet ma is él, már jóval kevesebben vallják, mint a háborút követő néhány évtizedben.

Berthold von Stauffenberg tizenéves korában úgy döntött, hogy katona lesz. Ez abban az időben meglehetősen extravagáns elgondolás volt, mivel nem létezett német hadsereg, de 1954-ben ez a helyzet megváltozott, ő pedig azonnal jelentkezett a tagjai közé.

Fényes katonai karriert futott be, 1994-ben már az újraegyesített német hadsereg legidősebb katonájaként, vezérőrnagyi rangban vonult nyugdíjba. Mint mondja, pályaválasztását nem az apja motiválta, élvezte és változatosnak tartotta a katonaságot.

A júliusi puccsról kissé bizonytalanul nyilatkozik: "Nem is tudom, egy bizonyos módon gondolkodom Németországról, de katolikus vagyok, ami bonyolítja a dolgokat. Nagyon bátor cselekedet volt, amit apám tett, pedig tudta, hogy nagyon csekély az esély a sikerre. Nagyon jó volt, hogy ez megtörtént, megmutatta, hogy nem minden német volt náci. Ez nem illeszkedett a szövetséges propaganda sémái közé, ezért nem is emlegették a merényletet."

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×