eur:
388.83
usd:
362
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

A könnyek sem használtak: nincs meg a gyilkos

A brit rendőrség szerint akár 15 évnél is fiatalabb lehet az az elkövető, aki Liverpoolban szerda este agyonlőtt egy kisfiút. Rhys Jones egy edzőmeccsről hazafelé tartva állt meg focizni a barátaival, amikor egy kapucnis fiatal nyakon lőtte. A kisfiú halála még inkább ráirányította a figyelmet a tizenéves bűnelkövetőkre.

Nagy-Britanniában már szinte mindenki tudja, hogy a 11 éves Rhys Jones gyilkosa szerda este egy BMX-biciklin érkezett, majd miután rálőtt a fiúra, a szemtanúk szerint, "nyugodtan távozott".

A nézőkhöz fordult az anya

Rhys édesanyja, akinek fia a kezei között halt meg, egy nappal a gyilkosság után könnyek között kérte a televízióban a nézőket: ne hallgassanak, ha tudják, ki az elkövető.

"A fiunk számunkra egy kisbaba volt, csak 11 éves, ilyesminek nem szabad megtörténnie. Tudom, hogy félnek az emberek, de nem hagyhatják, hogy a gyilkos szabadlábon maradjon" - mondta.

Az anya szavai arra világítanak rá, hogy az Európai Unió egyik tagállamában és a magát az egyik legrégebbi demokratikus országnak tartó Nagy-Britanniában a bűncselekmények szemtanúi gyakran nem mernek megszólalni, mert megtorlástól tartanak.

Egy vékony, fehér fiút keresnek

A rendőrség a tragédia után két fiatalt kihallgatott, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezte őket.

A hatóságok elmondták, hogy egy 13 és 15 év közötti sötét kapucnis melegítőt és fehér edzőcipőt viselő fiúra vadásznak, az elkövető valószínűleg egy vékony, fehér fiú.

Rhys édesapja, Stephen elmondta, hogy fia élt-halt a futballért és a zsebpénzét is futballmezre költötte. Kedvenc csapata, az Everton bejelentette, hogy szombati meccsük előtt egy perces csenddel emlékeznek rá.

A gyilkosság helyszínének környékén - egy pub körül - még mindig a rendőrség által feltett szalagok korlátozzák az átjárást.

Ellenőrzőpontokat is felállítottak és szórólapokat osztanak a lakosoknak. A fiatalok számára anonim SMS-számot hoztak létre.

Másfél év alatt 58 eset

Csak ebben az évben nyolc fiatalt öltek meg lőfegyverrel Nagy-Britanniában.

A tavalyi évet is beleszámolva 58 lőfegyveres gyilkosság történt, ami közel egyötödével több, mint a korábbi, hasonló időszakban.

A BBC ugyanakkor arra utalt, hogy a brit statisztikai módszerek sajátossága miatt nem lehet pontos képet formálni a fiatalkorú elkövetőkről.

Egy biztos: Rhys gyilkosa valahonnan fegyverhez jutott, és semmi sem tartotta vissza attól, hogy használja is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×