eur:
394.56
usd:
354.79
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Biztonságban visszatérhet a Földre az Endeavour

Nem veszélyezteti a megrongálódott hővédő pajzs az Endeavour visszatérését a Földre - közölte az amerikai űrkutatási hivatal.

A NASA több napos vizsgálat után azt állapította meg, hogy az Endeavour egyik hővédő csempéjén keletkezett rés a mérete miatt nincs különösebb hatással az űrsiklóra.

Így nem kell vállalkozni egy kockázatos külső űrszerelési munkára. Ebben az esetben ugyanis a szerelésre kijelölt űrhajósnak az Endeavour 15 méter hosszú robotkarjának a végére rögzítve magát kellene megközelítenie a kárfelületet, úgy hogy eközben ne érintse meg az űrrepülőgép külső burkát.

A repedés akkor keletkezett, amikor a kilövést követő 58. másodpercben a külső üzemanyagtartályról egy 100 gramm súlyú szigetelőhab-darab levált, majd nekivágódott a csempének.

Az Endeavour és 7 fős legénysége a tervek szerint jövő szerdán tér vissza a Földre.

Címlapról ajánljuk

Drámai intézkedések az árvíz miatt a Dunakanyarban

Az árvízi vészhelyzetre való tekintettel ideiglenesen matrica nélkül, ingyenesen használhatják az M2-es autópályát az autósok – mondta az InfoRádióban a sződligeti polgármester. Juhász Béla arról is beszélt, hogy mintegy száz értelmileg sérült embert kell kitelepíteniük és a helyi általános iskola tornatermében elszállásolniuk, mert a külterületen található szociális otthon védelmét nem lehet biztosítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×