eur:
388.51
usd:
360.88
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Erősebben figyelmeztetnek egyes gyógyszerek veszélyeire

Több, az interneten fellelhető adatok szerint Magyarországon is forgalmazott gyógyszert olyan kísérőszöveggel látnak el az Egyesült Államokban, amely a korábbinál hangsúlyosabban hívja fel a figyelmet a készítmények mellékhatásaira.

A szóban forgó gyógyszerek a GlaxoSmithKline Avandia, Avandaryl és Avandamet, valamint a Taeda Pharmaceutical Actos és Duetact nevű készítményei, valamennyi a cukorbetegség kezelésére szolgál - közölte az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet.

Ezek közül az interneten hozzáférhető információk szerint az Avandiát, az Avandametet, valamint az Actost forgalmazzák Magyarországon is.

Az új kísérőszövegek az úgynevezett fekete keretben jelennek meg - az Egyesült Államokban ez a legerősebb figyelmeztetés a receptre kapható gyógyszerek esetében - és arra hívják fel a figyelmet, hogy az adott készítmény szívpanaszokat okozhat, vagy súlyosbíthatja azokat.

A kedden véglegesített szöveg szerint a súlyos szívpanaszokkal küzdőknél nem szabad alkalmazni az említett gyógyszereket, de enyhébb szívpanaszok esetében sem ajánlott a szedésük.

Ha a készítmények alkalmazása után jelentkeznek a szívbetegségre utaló tünetek, akkor a kísérőszöveg szerint az orvosnak kezelnie kell azokat, és felül kell vizsgálnia a gyógyszer használatát.

Halálos mellékhatások

A készítmények eddig kevésbé egyértelmű kísérőszöveggel kerültek forgalomba, az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet pedig azt észlelte, hogy az orvosok a veszélyeztetett csoportba tartozó betegeknek is felírták azokat.

A felügyelet közölte: tudomása van olyan esetekről, amikor emberek haltak meg amiatt, hogy a szívpanaszok ellenére folytatták a gyógyszerek szedését.

A Glaxo amerikai gyógyszerészeti elnöke szerint ugyanakkor az orvosok eddig is tudtak az említett veszélyről. Chris Viehbacher úgy véli: az erősebb figyelmeztetésnek nem lesz dollárban kifejezhető hatása, vagyis nem csökken majd a szóban forgó készítményeik forgalma.

Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy az Avandia eladásait érzékenyen érintették azok a hírek, miszerint a gyógyszer növeli a szívinfarktus kockázatát. Júliusban egy tanácsadó bizottság megerősítette ezt, a gyógyszerfelügyelet vizsgálata pedig még zajlik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×