eur:
389.67
usd:
362.69
bux:
67995.88
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vendégmunkások alkalmazását támogatja a szlovák kormány

Egyre nagyobb feszültségek mutatkoznak a szlovák munkaerőpiacon. Miközben az országban viszonylag magas a munkanélküliség, bizonyos ágazatok komoly munkaerőhiánnyal küszködnek, ezért vendégmunkásokat alkalmaznak.

A gyors gazdasági fejlődés és a hatalmas külföldi beruházások több szlovákiai régióban komoly munkaerőhiányt okoztak, olyannyira, hogy a folyamatos termelés biztosítása érdekében külföldi vendégmunkásokat kell alkalmazni.

Mint a pozsonyi Sme szerdai elemző írásából kiderül, hivatalosan jelenleg csaknem 4 és fél ezer külföldi munkás dolgozik a szlovákiai gyárakban, főleg a nagy autógyárak és az elektronikai üzemek alkalmaznak külföldi munkaerőt.

A galántai Samsung üzemben például közel 250 romániai vendégmunkás dolgozik, de a nagyszombati Peugeot-Citroën autógyárban is szép számban alkalmaznak román és bolgár munkásokat.

Magas munkanélküliség - nagy kereslet

Paradox módon azonban Szlovákiában a legmagasabb a munkanélküliség az Európai Unión belül, a legfrissebb adatok szerint júniusban a munkanélküliség elérte a 10,7 százalékot, miközben az uniós átlag ennél jóval alacsonyabb, mindössze alig 7 százalékos volt.

Szakemberek szerint a szlovák munkaerőpiac tartalékai már kimerültek, a munkanélküliek zöme már évek óta állás nélkül van, nem tud vagy nem is akar alkalmazkodni az új körülményekhez, ráadásul a munkanélküliek nem eléggé rugalmasak, nem hajlandóak a munka érdekében elhagyni lakhelyüket.

Mozgósítani kell a hazai munkaerőt

Ezzel is magyarázható, hogy miközben a nagy ipari vállalatok vonzáskörében csupán alig egy-két százalékos a munkanélküliség, addig vannak olyan régiók, például Közép-Szlovákia déli járásaiban, ahol a munkanélküliek aránya meghaladja a 30 százalékot is.

Szakemberek szerint Szlovákia a jövőben egyre jobban rá lesz szorulva a külföldi munkaerőre, amennyiben nem sikerül mozgósítania hazai munkaerő-tartalékait.

Az állam pedig éppen a munkanélküliség csökkentése érdekében erőteljesen támogatja a külföldi befektetéseket - egy-egy munkahely létrehozása több mint 250 ezer koronájába kerül az államnak. A Sme szerint a külföldiek alkalmazásával a támogatás célt téveszt, hisz az állam tulajdonképpen a külföldiek foglálkoztatását támogatja.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×