eur:
388.83
usd:
362
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Kétségbeesett segélykiáltás: "Vernek és gyógyszereket kényszerítenek belém"

Egy orosz ellenzéki aktivista azt állítja, hogy erővel egy pszichitáriai klinikára szállították, ahol rendszeresen verik és gyógyszerekkel tömik tele. Larissza Arap esetét a világsajtó is felkapta, az orosz emberjogi ombudsman azt ígéri: kivizsgálja az ügyet.

Az ellenzéki aktivista Larissza Arap azt állítja, hogy azért szállították egy pszichiátriai klinikára, mert egészségügyi vezetőket kritizált. Az Egyesült Civil Mozgalom - melynek Larissza Arap is tagja - arra kérte az orosz emberjogi ombudsmant, hogy lépjen közbe az ügyben.

A biztos szóvivője a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy egy független pszichiátriai bizottság vizsgálja majd ki az ügyet és az aktivista hölgyet a kórházban.

Az Egyesült Civil Mozgalom azt állítja: tagját politikai indítékból tartják fogva, ami a szovjet időkre emlékezteti őket.

A murmanszki kórház elismerte, hogy kezelnek egy Larissza Arap nevű hölgyet, ugyanakkor további részleteket nem voltak hajlandóak elárulni.

Az aktivista azonban több nyugati médiumnak is nyilatkozott az ügyben. Az interjúkban azt állította, hogy akarata ellenére kapott injekció formában gyógyszereket.

"A lábamat verik és gyógyszereket kényszerítenek belém. Számítok a segítségükre" - idézte például a hölgyet a francia Liberation.

Larissza Arap még júniusban adott egy interjút az Egyesült Civil Mozgalom újságjának, amiben azt állította, hogy a szovjet időkben bevált módszer - ellenzékiek pszichiátriai kényszerkezelése - visszatérőben van Oroszországban.

A BBC brit közszolgálati médium orosz elemzője ugyanakkor azt mondja: semmilyen dokumentum sem bizonyítja, hogy a Szovjetunió összeomlása óta ilyen módszert alkalmaztak volna, ha bebizonyosodik Larissza Arap igaza, akkor ez lesz az első eset.

Az Egyesült Civil Mozgalom egyébként a volt sakkvilágbajnok, Garri Kaszparov által vezetett Másik Oroszország ellenzéki szövetség tagja. Idén egyébként az egykori sportolót már letartóztatták és pénzbüntetésre ítélték az orosz hatóságok a közrend megsértéséért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×