eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Katonai akcióval akarják kiszabadítani a dél-koreai túszokat

Afganisztánban katonai akció indult a tálib fegyveresek által fogva tartott dél-koreaiak kiszabadítására. Az akció kockázatos, mert a túszokat kisebb csoportokban őrzik.

Egy járási tisztviselő közölte: katonai akcióval próbálják meg kiszabadítani a tálib fegyveresek által fogva tartott dél-koreaiakat.

A túszejtők által a követeléseik teljesítésére megszabott legutóbbi határidő szerdán délben járt le.

Eredetileg 23 dél-koreait ejtettek túszul a tálibok; a csoport vezetőjét és egyik társát már kivégezték, és újabb gyilkosságokkal fenyegetőznek, ha a hatóságok nem engedik szabadon több bebörtönzött társukat.

A szabadító akció kockázatos, miután a dél-koreaiakat kisebb csoportokban, különböző rejtekhelyeken őrzik.

A koreai önkéntesek afganisztáni túszdrámája 14. napja tart. és Dél-Korea azt kéri a nemzetközi közösségtől, hogy a szokásos gyakorlatot félretéve teljesítse a tálibok követeléseit.

Közben kedden az afgán rendőrség megtalálta Gázni tartományban a második kivégzett túsz, a 29 éves Sim Szen Min holttestét. Sim korábban informatikusként dolgozott, majd önkéntes tanárnak jelentkezett gyülekezete afganisztáni humanitárius missziójára.

Rajta kívül a tálibok eddig a csoport vezetőjét, a 42 éves Be Hjunk Kju tiszteletest ölték meg, de közölték, hogy a nők is sorra kerülhetnek.

A tálibok eddig két határidőt adtak követeléseik teljesítésére. A magát a csoport vezetőjének nevező Kari Juszef Ahmadi műholdas telefonban adott interjújában kedden azt mondta: ha nem teljesítik követeléseiket, újabb túszokat ölnek meg, "lehet, hogy egyet, lehet, hogy kettőt, vagy négyet, vagy mindegyiket".

A dél-koreai kormány azt állítja, hogy nem tudja befolyásolni a helyzetet, mert csak az afgán vezetés dönthet arról, hogy szabadon enged-e tálib foglyokat. A Karzai-kormány tavasszal egyszer már beleegyezett öt harcos elengedésébe, cserébe Daniele Mastrogiacomo olasz újságíró szabadon engedéséért.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×