eur:
388.99
usd:
361.9
bux:
67983.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Megölünk egyet, talán kettőt - esetleg mindegyiket"

Miközben Dél-Koreában gyertyás virrasztással könyörögnek az Afganisztánban fogságba ejtett fiatal keresztény önkéntesek kiszabadulásáért, fogva tartóik, a tálibok újabb határidőt szabtak. Az afgán rendőrség megtalálta a hétfőn megölt második dél-koreai túsz holttestét is.

Tizenharmadik napja tart a koreai önkéntesek afganisztáni túszdrámája, és Dél-Korea azt kéri a nemzetközi közösségtől, hogy a szokásos gyakorlatot félretéve teljesítse azoknak a táliboknak a követeléseit, akik 21 fiatal megölésével fenyegetőznek. Az erről szóló nyilatkozatot a dél-koreai elnöki hivatal adta ki.

Az afgán rendőrség megtalálta Gázni tartományban a második kivégzett túsz, a 29 éves Sim Szen Min holttestét. Sim korábban informatikusként dolgozott, majd önkéntes tanárnak jelentkezett gyülekezete afganisztáni humanitárius missziójára.

"A nők is sorra kerülhetnek"

Rajta kívül a tálibok eddig a csoport vezetőjét, a 42 éves Be Hjunk Kju tiszteletest ölték meg, de közölték, hogy a nők is sorra kerülhetnek. Sim apja azt mondta a koreai médiának: nem érti, hogyan tudnak ilyen borzalmas tettet végrehajtani a fegyveresek.

A tálibok eddig két határidőt adtak követeléseik teljesítésére. Most pedig azt mondják, hogy szerda délig kell az afgán kormánynak szabadon engednie tálib foglyait, különben újabb túszokat ölnek meg. "Lehet, hogy egyet, lehet, hogy kettőt, vagy négyet, vagy mindegyiket" - mondta a magát a tálibok szóvivőjének nevező Kari Juszef Ahmadi egy ismeretlen helyről, műholdas telefonon adott interjújában.

Szöul nem tudja befolyásolni a kabuli kormányt


Közben az Al-Dzsazíra hírtévé felvételeket mutatott be, amelyek állítása szerint a túszokról készültek. A képeken hajukat fátyollal letakaró ázsiai nőket lehet látni, amint egy sötét helyen guggolnak, és tekintetüket a földre szegezik.

A dél-koreai kormány azt állítja, hogy nem tudja befolyásolni a helyzetet, mert csak az afgán vezetés dönthet arról, hogy szabadon enged-e tálib foglyokat. A Karzai-kormány tavasszal egyszer már beleegyezett öt harcos elengedésébe, cserébe Daniele Mastrogiacomo olasz újságíró szabadon engedéséért.

Karzai elnök azonban ezért sok bírálatot kapott a nyugati államoktól, és azt mondta: csak egyedi esetről volt szó. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy Dél-Korea küldi - az Egyesült Államok után - a legtöbb keresztény hittérítőt külföldre. A tálibok pedig halállal fenyegették meg azokat, akik a kereszténységre próbálják áttéríteni az afgánokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×