eur:
389.08
usd:
361.45
bux:
68090.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Iránban halálra ítéltek két kurd újságírót

Halálra ítélt egy iráni bíróság két kurd újságírót, akiket "Isten ellenségeinek" minősítve mondtak ki bűnösnek - erősítette meg kedden Alireza Dzsamsidi, az igazságszolgáltatás szóvivője.

Dzsamsidi szerint a két újságírót, Abdolvahed Bohimart és Adnán Haszanpurt azért ítélték kötél általi halálra, mert "moharebek" voltak, ami perzsa nyelven annyit jelent: "Isten ellenségei".

Az ítéletet július 16-án mondta ki az iráni Kurdisztánban lévő Mariván bírósága - közölte a szóvivő, aki nem árulta el, pontosan milyen vádakat hoztak fel az elítéltek ellen. Azt sem tudta megmondani, hogy a halálos ítéleteket helybenhagyta-e a legfelsőbb bíróság, amint azt az iráni jog előírja.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi sajtószervezet már a múlt héten tiltakozott az ítélet ellen, és kérte a nemzetközi közösséget, hogy járjon közben Iránnál az ítélet végrehajtásának megakadályozása érdekében.

Az RSF szerint a két újságíró az Aszo (Láthatárok) című folyóiratnak volt a munkatársa. A lapot két éve betiltották. Az RSF úgy tudja, hogy az egyik vádlott, Haszanpur az Aszo hasábjain az iráni Kurdisztán rendkívül érzékeny témakörével foglalkozott.

A szervezet úgy tudja: zárt ajtók mögött lefolytatott tárgyalása során "a nemzetbiztonság elleni felforgató tevékenység és árulás" vádpontjaiban találták bűnösnek. "Bűneit" súlyosbította az is, hogy több külföldi tömegtájékoztatási eszközzel, például az Amerika Hangja rádióállomással tartott fenn kapcsolatokat.

A másik elítélt egy környezetvédő civil szervezetnek is tagja volt. A szervezet botrányosnak és szégyenteljesnek minősítette az ítéleteket, s ugyancsak nemzetközi közbenjárást kért az ítélet felülbírálata érdekében.

A 71 millió lakosú Iránban mintegy 6 millió kurd él.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×