eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Támogatja Koszovó függetlenségét az ENSZ főtitkára

Az ENSZ főtitkára szerint jelentős mértékben visszavetheti a Koszovó demokratizálása terén elért eredményeket, ha nem rendezik rövid időn belül a tartomány államjogi státusát.

Ban Ki Mun a világszervezet new york-i székhelyén ismertette erről szóló jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsával. Ban Ki Mun a dokumentumban újra kiállt az albán többségű tartomány függetlensége mellett.

Közben az Egyesült Államok és az Európai Unió tagállamai között folytatódott a vita arról, hogy kérjenek-e szavazást a Biztonsági Tanácsban a státus rendezését célzó, Koszovónak nemzetközileg ellenőrzött függetlenséget előirányzó határozattervezetről, vagy tovább tárgyaljanak a kérdésről.

A tagállamok többsége attól tart, hogy a szintén állandó BT-tag Oroszország szavazás esetén vétót nyújt be a tervezettel szemben.

A javaslat legújabb szövegváltozata szerint Szerbia és a koszovói albánok további négy hónapig tárgyalhatnának a tartomány státusáról, és ha ez idő alatt nem születik egyezség, hatályba lépne az ellenőrzött függetlenséget előirányzó, úgynevezett Ahtisaari-terv.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×