eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Függőben az izraeli elnök vádalkuja

Az izraeli legfelsőbb bíróság vasárnap elhalasztotta a döntést a nemi erőszakkal gyanúsított Mose Kacav volt elnök ügyében kötött vádalkuval kapcsolatban, és 24 órát adott az ügyészségnek, hogy megvizsgálja a megállapodást kifogásoló jogvédő csoportok tiltakozó petícióját.

Menahem Mazuz főügyész csütörtökön jelentette be, hogy vádalku született Kacav ügyében. A megállapodás értelmében az exelnök nem ragaszkodik tovább ártatlanságához, és beismeri bűnösségét szexuális zaklatás és szeméremsértés elkövetésében, kártérítést fizet a felpereseknek, illetve lemond elnöki hivataláról. Cserébe viszont elkerüli az esetleges börtönbüntetést és a nemi erőszak miatti vádemelést, amelyet a főügyész még januárban kilátásba helyezett.

A jogvédők petíciójukban arra kérték a legfelsőbb bíróságot, hogy érvénytelenítse az izraeliek körében nagy felháborodást kiváltott vádalkut, és bírálja felül a főügyész döntését. Az aktivisták azt kifogásolják, hogy az elnökkel szemben elnézőbben alkalmazzák a jogszabályokat, mint egy átlagemberrel szemben.

Szombaton több mint húszezren tiltakoztak Tel-Aviv utcáin az ellen, hogy Kacav elkerülheti a nemi erőszak miatti vádemelést és a börtönbüntetést. Utóbbi időtartama akár 20 év is lehetne, ha a bíróság bűnösnek találná az egykori beosztottjai által ellene felhozott vádakban.

"A megállapodás mindannyiunk szégyene. Nem engedhetjük, hogy ez a vádalku beszennyezze társadalmunkat" - mondta az összegyűlt tömeg előtt Juli Tamir oktatási miniszter.

Évek óta nem vettek részt ilyen sokan egy női jogok védelmével kapcsolatos rendezvényen Izraelben, ahol a hatóságok nem lépnek fel hatékonyan a munkahelyi szexuális zaklatás visszaszorítása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×