eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A kubai parlament szerint Washington el akarja tenni láb alól Fidel Castrót

A kubai parlamentnek meggyőződése, hogy a Bush-kormány Fidel Castro "megsemmisítésére törekszik"; a havannai törvényhozás külön határozatban rögzítette ezt a véleményét.

A szigetország parlamentje arra válaszul fogadta el a szóban forgó határozatot, hogy George Bush amerikai elnök néhány napja azt mondta: "Egy nap az Úr el fogja szólítani Castrót" - számolt be a Voice of America rádió vasárnap.

Bush szavaira a 81. életévét augusztusban betöltő, betegsége és műtétje után lábadozó Fidel Castro is reagált. A kommunista párt központi lapjában, a Granmában azt írta: az Úr eddig bizony megvédte őt az ellene irányuló merényletektől.

Az amerikai elnök a newporti haditengerészeti főiskolán a hét közepén egy kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak agresszív módon kell majd törekednie a kubai önkényuralmi rendszer "felnyitására".

Mint fogalmazott, Fidel Castro kubai vezető halála elhozhatja a szabadságot a karib-tengeri szigetországnak a csaknem fél évszázada tartó kommunista uralom után.

Amikor Bush arról beszélt, hogy Castrót magához fogja szólítani az Úr, a hallgatóság tapsolt, ám az elnök rögtön tiltakozott, mintegy értésre adva, hogy nem kívánja Castro halálát. Gordon Johndroe fehér házi szóvivő utólag úgy kommentálta Bush megjegyzését, hogy "az elnök egy elkerülhetetlen eseményről beszélt".

Fidel Castro tavaly nyáron megromlott egészségi állapota miatt átmenetileg öccsének, Raúl Castrónak adta át a hatalmat. A vezető, aki bélműtéten esett át, azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Egy júniusi videofelvétel azt mutatta, hogy már felépülőben van.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a héten, egészen kivételes módon, több évtizeddel ezelőtti titkos jelentéseket tett hozzáférhetővé. Ezekből kiderül, hogy az 1960-as években Washington fel akarta bérelni a maffiát a kubai vezető meggyilkolására.

Bush legutóbb márciusban, latin-amerikai körútja előtt tett érintőleges nyilatkozatot Kuba jövőjével kapcsolatban. Akkor a mostaninál némileg óvatosabban fogalmazott. Azt mondta, nem tudja, meddig él még Castro, de nem maradhat fenn az általa a népre kényszerített rendszer, "ha a nép így dönt".

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×