eur:
389.54
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

London: a hajsza folytatódik

Újabb tanácskozást kezdett szombat délelőtt a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó csoportja, a COBRA, azután, hogy pokolgépet találtak egy második gyanús gépkocsiban is előző este Londonban.

A Scotland Yard azt reméli, hogy a londoni városközpontot figyelő több száz biztonsági kamera segítségével sikerül a bombát szállító kocsi vezetőjének nyomára bukkanni.

A rendőrség nem kívánta kommentálni az amerikai ABC tévétársaságnak azt az értesülését, hogy jó minőségű felvételük van az egyik pokolgépes autó sofőrjéről.

Biztonsági szakértők szerint a merénylőnek nagyon butának kellett lennie ahhoz, hogy ne tudja, felvétel készül róla, ezért arra gyanakodnak, hogy az utolsó pillanatban meggondolta magát, és nem robbantott, vagy nem lépett működésbe a szerkezet.

A bombát a Tiger Tiger nevű szórakozóhely előtt hagyta a metálzöld Mercedes vezetője, akkor, amikor bent több száz ember, közöttük nagyon sok fiatal nő szórakozott - mivel éppen nőknek szóló rendezvényt tartottak.

A gyanús kocsit a mentők vették észre, akiket egy rosszul lett nőhöz hívtak ki. A rendőrség vezetői elmondták, hogy ha bekövetkezik a detonáció, akkor az több száz ember életét olthatta volna ki.

A nap folyamán hatástalanították a szerkezetet és elvitték az autót. Hírek szerint a detonációt - az iraki és madridi merényletekhez hasonlóan - egy mobiltelefonnal akarták előidézni, de az egyik rendőr, kihúzta a vezetéket még mielőtt a szakértők a helyszínre érkeztek volna.

A környéket továbbra is lezárva tartják, hogy a bűnügyi szakértők bizonyítékokat gyűjthessenek. Így a helyi színházakban, amelyek csak néhány száz méterre vannak a kedvelt turistacélpontoktól, például a Nemzeti Galériától, elmaradtak az esti előadások.

Péntek délután egy másik Mercedes is gyanússá vált, ez az elegáns Park Lane egyik földalatti garázsában állt, a londoni Hyde Park közelében.

A riadó miatt a parkot is kiürítették, és ebben az autóban is találtak egy házilag előállított bombát.

A parkoló dolgozói akkor kezdtek gyanakodni, amikor benzinszagot éreztek a kocsin, mivel ekkor már tudták, hogy az első autó csomagtartójában gáztartályokat, szögeket és 60 liter benzint találtak a rendőrök.

A hírszolgáltatónak azt is elmondták a hatóságok, hogy nemzetközi szálat sejtenek a merényletkísérlet mögött.

Az akció egy nappal Gordon Brown új miniszterelnök hivatalba lépése után és néhány nappal a júliusi metró- és buszrobbantások kétéves évfordulója előtt történt.

Brown azt mondta, hogy "Nagy-Britannia súlyos és folyamatos fenyegetéssel néz szembe", és arra sürgette az állampolgárokat, hogy legyenek éberek.

A szigetországban korábban letartóztatott szélsőségesek egyik magnóra rögzített beszélgetésében megemlítettek egy éjszakai szórakozóhelyet, mint célpontot.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×