eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Erős nyakú államfő: egy kilogrammos aranyláncot kapott

Gyémánttal kirakott, egy kilogramm súlyú aranylánccal tüntette ki a türkmén parlament a közép-ázsiai ország elnökét, Kurbanguly Berdimukhammedovot.

Az arany-fehérarany ötvözetből készült díjat kizárólag a belföldön, illetve a külpolitikában kimagasló eredményeket elérő türkmén államfők kaphatják meg.

Berdimukhammedov a decemberben elhunyt Saparmurat Niyazovot követte Türkmenisztán élén.

Hatalomra kerülésekor azt ígérte, szakít elődje politikájával - amely az ország elszigetelődéséhez vezetett -, és javítja a viszonyt a szomszédos országokkal. Kilátásba helyezte az oktatás, valamint az egészségügyi- és nyugellátás fejlesztését is.

A reformígéretek hallatán többen úgy vélekedtek, van esély arra, hogy az új elnök enyhít a társadalom szigorú ellenőrzésén is, amelyet a magát minden türkmének atyjának neveztető Niyazov épített ki.

A türkménbasi címet viselő előző elnök erős személyi kultuszt alakított ki maga körül: szinte istenségnek kijáró tiszteletet követelt magának, számos szoborral és műemlékkel dicsőítette saját magát, és naptári hónapokat nevezett el magáról és családtagjairól.

Niyazov elnöksége idején a Nyugat rendszeresen bírálta Türkmenisztánt az emberi jogok megsértése miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Idén nyáron 15 ország abszolút melegrekordja dőlt meg világszerte és nagy esély van arra, hogy 2024 lesz a legmelegebb év, túlszárnyalva az eddigi rekorder 2023-as évet. Ezen adatok tudatában, érzékelve a Magyarországot is sújtó nyári hőhullámokat, meglepőnek tűnhet, hogy vannak még olyanok, akik kételkednek a globális felmelegedésben. Pedig a kutatások szerint a tudósok 97%-a egyetért abban, az emberiség károsanyag-kibocsátása felelős a klímaváltozásért, tehát nem egy természetes folyamat zajlik jelenleg a bolygón. Ugyan a nyár csak most ért véget, ezért azt még nem látjuk, hogy a hőhullámok hogyan hatottak az emberek klímaváltozással kapcsolatos vélekedéseire, megnéztük a lehető legfrissebb kutatásokat, hogy vajon mennyire lehet jellemző még a klímaszkepticizmus és mivel győzhetőek meg leginkább az emberek a jelenleg zajló pusztító folyamat komolyságáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×