eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Megölték az elrabolt politikusokat

Tizenegy tartományi parlamenti képviselőt gyilkoltak meg hidegvérrel a baloldali gerillák - állítja a kolumbiai elnök. A latin-amerikai országban a különböző fegyveres csoportok háromezer embert tartanak fogságban, köztük külföldieket is.

Öt éve rabolták el, most megölték a politikusokat - fogvatartóik, a kolumbiai FARC baloldali gerillamozgalom szerint a kormányerők támadása során kirobbant lövöldözésben, a kormány viszont állítja: semmiféle mentőakció nem volt, a gerillák hidegvérrel kivégezték őket.

2002-ben a Valle de Cauca régió tizenkét képviselőjének elrablását a FARC még videóra is vette - a gerillák katonaruhába öltözve érkeztek és vitték el a politikusokat - a felvételeket a mostani, meg nem erősített hírek után többször lejátszották a kolumbiai tévéadók, a rádiókat pedig elöntötték a családtagokkal együttérző hallgatók hívásai.

A kolumbiai kormánnyal négy évtizede hadban álló gerillák 60 ismert személyiséget tartanak fogva, köztük a francia-kolumbiai kettős állampolgárságú egykori elnökjelöltet, Ingrid Betancourt-t és három amerikait is.

Az elnök apját is megölték

A jobbára szegény parasztokból álló marxista ihletésű gerillamozgalom a nemzeti javak egyenlőbb elosztását követeli, az emberrablásokkal pedig azt akarja elérni, hogy szabadon engedjék fogságba vetett tagjait.

Alvaro Uribe köztársasági elnök apját szintén a FARC emberei ölték meg, de mindez nem jelenti azt, hogy honfitársai az ő pártját fognák a kialakult helyzetben. Az elraboltak családtagjai egyaránt okolják a gerillákat és a kormányt is, amiért az úgymond nem folytatott komoly tárgyalásokat a fogolycseréről.

Alvaro Uribe ugyan felajánlotta, hogy szabadon engedik a FARC egyik magas rangú vezetőjét és 150 követőjét, a csoport azonban az összes fogvatartott szabadlábra helyezését követelte. A FARC egy e-mailben együttérzését fejezte ki a családtagoknak, és azt állította, hogy nem akarta bántani a túszokat.

Négy évvel korábban egy mentőakció során, amikor a gerillák meghallották a közeledő helikopterek hangját, megöltek 10 túszt, köztük a volt védelmi minisztert és egy kormányzót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Pusztító katasztrófa zajlik az orrunk előtt, mégis sokan kételkednek benne

Idén nyáron 15 ország abszolút melegrekordja dőlt meg világszerte és nagy esély van arra, hogy 2024 lesz a legmelegebb év, túlszárnyalva az eddigi rekorder 2023-as évet. Ezen adatok tudatában, érzékelve a Magyarországot is sújtó nyári hőhullámokat, meglepőnek tűnhet, hogy vannak még olyanok, akik kételkednek a globális felmelegedésben. Pedig a kutatások szerint a tudósok 97%-a egyetért abban, az emberiség károsanyag-kibocsátása felelős a klímaváltozásért, tehát nem egy természetes folyamat zajlik jelenleg a bolygón. Ugyan a nyár csak most ért véget, ezért azt még nem látjuk, hogy a hőhullámok hogyan hatottak az emberek klímaváltozással kapcsolatos vélekedéseire, megnéztük a lehető legfrissebb kutatásokat, hogy vajon mennyire lehet jellemző még a klímaszkepticizmus és mivel győzhetőek meg leginkább az emberek a jelenleg zajló pusztító folyamat komolyságáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×