eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ötvenmillióval nőhet a klímamenekültek száma

Emberek tízmilliói kényszerülhetnek otthonuk elhagyására a terület elsivatagodása miatt. Az ENSZ jelentése szerint elsősorban Fekete-Afrikát és Közép-Ázsiát fenyegeti a veszély.

Az ENSZ által kiadott tanulmány szerint a klímaváltozás legfenyegetőbb veszélyévé a sivatagok terjedése vált. Ha a döntéshozók semmit nem tesznek a globális felmelegedés ellen, akár ötven millió ember kényszerülhet emiatt otthona elhagyására a következő tíz évben.

Az átfogó tanulmány készítésében 25 ország 200 szakértője vett részt.

A globális felmelegedés hatásait fokozza a termőföldek túlzott hasznosítása és a túlzott öntözés is, állítják a szakértők. A sivatagok terjedését már azzal lehetne lassítani, ha új földművelési módszereket vezetnének be; például, ha a szárazabb vidékeken támogatnák a kormányok az erdősítés.

Természetesen ez a módszer sem mindenható. Ezzel kapcsolatban Zafar Adeel, a tanulmány egyik szerzője Kína példáját hozta fel. Az országban komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy erdősítéssel lassítsák a sivatagok terjedését, de néhány esetben a fatelepítés sem megy öntözés nélkül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 13:01
×
×
×
×