eur:
389.3
usd:
362.72
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kánikula Németországban viharokkal tarkítva

Németország még soha nem volt olyan meleg, mint az elmúlt egy évben. Az átlagos hőmérséklet ugyanis megközelítette a 12 fokot, ami 3 fokkal magasabb a korábban mért átlagnál. Mindebben nemcsak a rekord meleget elért június, hanem a langyos tél is komoly szerepet játszott.

A potsdami klímakutató intézet szóvivője aggodalommal nyilatkozott a melegrekordról és úgy vélte, hogy a föld légkörének a vártnál is gyorsabb felhevüléséről van szó, ha az év folyamán is tovább tart a hőmérséklet állandó csúcsértéke.

Németországban 1893 óta jegyzik az időjárás alakulását, és azóta még sohasem mértek akkora meleget, mint az elmúlt egy esztendő során. Az átlag már akkor már akkor aggodalmat keltett, pedig nem érte el a 9 fokot.

Most viszont tavaly június óta mért átlaghőmérséklet 12 fok volt. A német átlagpolgárt azonban nem annyira az időjárás hosszú távú kihatás érdekli, hanem a június elején kitört és szokatlanul heves viharokkal kísért kánikula.

A viharok ugyanis - kiváltképpen Észak-Németországban - óriási károkat okoznak. A vetést sok helyen szinte teljesen elpusztította a váratlanul lezúduló csapadékmennyiség, a közlekedésben pedig rendszeres okoznak fennakadást az utakra és vasúti felsővezetékekre zuhanó fák.

Szerda óta Helgoland szigete megközelíthetetlen a tengeren uralkodó vihar következtében, így a hazainduló turistákat átmenetileg Helgoland iskoláiban és középületeiben helyezték el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×