eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Húsevő pókok tartják rettegésben a katonákat

Továbbra is él az a városi legenda, hogy húsevő pókok tartják rettegésben a katonákat Irakban. Nemrég a SkyNews számolt be az internetes oldalán a veszélyről, annak ellenére, hogy már többször tisztázták a szakemberek: a rettegett pókok nem esznek embert.

A SkyNews riportere tíz napot töltött a brit katonákkal Irak egyik háború sújtotta övezetében. Cikkében nemcsak arról számolt be, hogy honfitársai hogyan lettek Grace Klinika függők a szolgálat során, hanem arról is: egy húsevő pók tartja rettegésben az embereket a Közel-Keleten.

A cikk tenyérnyi nagyságúnak és rendkívül gyorsnak írta le a pókot. Szerzője korrektebbül járt el, mint azok, akik szerint az állat akkora, mint egy emberi kar, egy méteres magasságra képes ugrani, és egy éjszaka alatt képes lerágni az emberek végtagjának a felét.

Az írás azonban azt tartalmazta, hogy az állat éjszaka támad az emberre, szúrásával pedig olyan vegyi anyagot képes a szervezetbe fecskendezni, mint az érzéstelenítők. Az áldozat elzsibbad, a pók pedig szabadon rágcsálhat a húsából.

Senki sem mer aludni

A cikk drámai hangon taglalja, hogy miután a katonák és a riporter kellő távolságból, egy biztonságos helyről megfigyeltek egy ilyen pókot, egyikük sem mert aludni aznap éjszaka.

A városi legenda tehát annak ellenére tartja magát, hogy már több éve megcáfolták a szakemberek. A tevepókként ismert állat (camel spider) létezik, tenyérnyire nő meg, és valóban képes 16 kilométer/órás sebességgel futni, tehát rendkívül gyors.

Valóban a Közel-Keleten él, de találkoztak már ilyen pókkal Mexikóban és az Egyesült Államokban is. Az állat azonban nem az emberek húsát fogyasztja. Hozzá hasonló pókokat, esetleg rágcsálókat vagy kisebb madarakat eszik, emberekre azonban nem támad.

Az Irakban állomásozó katonákra tehát nem ezek jelentik a legnagyobb veszélyt.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×