eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A piti bűnözőknek kedvez az utolsó Blair-törvény

A börtönök túlzsúfoltságán enyhíthet a szerdán leköszönt Tony Blair brit miniszterelnök hivatali idejében elfogadott utolsó törvény. Érdekesség, hogy a jogszabály megtiltja a prostituált szó használatát a hivatalok számára.

A Blair-kormány hivatali idejének végére az egyik legnagyobb problémává a fegyintézetek túlzsúfoltsága vált.

Ennek enyhítése érdekében a nemrég elfogadott törvény megtiltja a bíróságoknak, hogy felfüggesztett börtönbüntetéseket szabjanak ki kisebb súlyú bűncselekményekért. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ha az elkövetőt ismét elkapják, akkor még enyhébb kihágás esetén is börtönben landol.

A kisebb bűncselekményért elítélt, és korábban szabadlábra helyezett bűnözőket ezentúl maximum 28 napra viszik vissza a fegyintézetbe, ha ismét rossz útra térnek. Jelenleg ebben az esetben le kell ülniük hátralévő - akár években mérhető - büntetésüket.

Mindössze néhány napja került nyilvánosságra, hogy 25 ezernél is több tolvajt, betörőt és drogdílert engednek el, szintén a börtönök zsúfoltságának enyhítése céljából.

Az utolsó Blair-törvény egyik érdekessége, hogy száműzi az angol jogból a prostituált szót, helyette a személy megnevezést kell alkalmazni.

A szexuális szolgáltatásokat nyújtók helyzetét a gyakorlatban is jelentősen megkönnyíti a jogszabály, ezentúl már csak akkor számíthatnak a bájaikat kínálók büntetésre, ha "folyamatosan" tevékenykednek, három hónapon belül kétszer buknak le.

Első körben tanácsadásra és rehabilitációra kell járniuk, és csak ezután fenyeget pénzbüntetés vagy 72 órás elzárás.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×