eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Népszavazás Szíriában az államfő mandátumának meghosszabbításáról

Népszavazás kezdődött vasárnap Szíriában Basar Asszad elnök mandátumának meghosszabbításáról. Tizenkét millióan járulhatnak az urnákhoz, hogy - mint arra az 1963 óta hatalmon lévő Baath Párt buzdított - "igen" szavazatukkal újabb hét évre felhatalmazást adjanak Asszadnak. Az arab országban jórészt elnémított ellenzék a népszavazás bojkottálására szólította fel a szíriaiakat.

A szavazókörök közép-európai idő szerint este hat órakor zárnak, de kár három órával tovább nyitva tartanak, ha a magas részvétel szükségessé tenné.

Asszad elnök második elnöki mandátumára készül. Apja, Háfez halála után egy hónappal, 2000 júniusában került az ország élére szintén népszavazás útján, 97 százalékos eredménnyel.

Hivatalba lépése sokakban felébresztette a reményt, hogy gazdasági reformok indulnak Szíriában, és visszanyerheti szabadságát több száz politikai fogoly.

Az új elnök azonban csak korlátozott reformokat valósított meg, és keményen fellépett a demokratikus reformokat követelő aktivistákkal szemben; jelenleg is számos neves értelmiségi és emberi jogi aktivista tölti hosszú börtönbüntetését az arab országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×