eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Megegyeztek Ukrajnában az előrehozott választásokról

Megegyezés született Viktor Juscsenko ukrán elnök vasárnap hajnali bejelentése szerint közte és politikai ellenfele, Viktor Janukovics kormányfő között arról, hogy szeptember 30-án előrehozott választásokat rendeznek Ukrajnában.

"Véget ért a politikai válság Ukrajnában. Kompromisszumos megoldást találtunk" - mondta az elnök újságírók előtt Janukoviccsal az oldalán.

Juscsenko elnök már júniusban vagy júliusban szerette volna megtartani a választásokat, a miniszterelnök pedig eredetileg októberi vagy novemberi időponthoz ragaszkodott.

A felek abban is megállapodtak, hogy nem vonják bele a fegyveres erőket a belpolitikai konfliktusba.

Összeverekedtek a belügyesek


Két napja a főügyész elmozdítása kapcsán összeverekedtek egymással a Juscsenkóhoz hű belügyi erők tagjai a Janukovics szövetségese, Vaszil Cusko belügyminiszter alá tartozó különleges egységek emberei.

Szombaton az elnökhöz hű és a belügyminiszter rendelkezéseit figyelmen kívül hagyó parancsnokok vidékről Kijevbe irányítottak több ezer ukrán belügyi katonát, de az alakulatok nem érkeztek meg a fővárosba, mert még az oda vezető utakon föltartóztatták őket a kormányfőhöz hű rendőri erők. A belügyi alakulatok később visszatértek a kaszárnyába.

Az Európa Tanács (ET) üdvözölte a kijevi megállapodást. Az ukrán politikai erők külön büszkék lehetnek arra, hogy nemzetközi szervezetek és külföldi kormányok közbenjárása nélkül érték el a kompromisszumot - állt Terry Davis ET-főtitkár közleményében.

Hangsúlyozta egyúttal azt is, hogy hangsúlyt kell fektetni a választás megfelelő előkészítésére, a voksolás alatt pedig a páneurópai szervezet irányelveinek a betartására.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×