INFORÁDIÓ
2023. március 29. szerda
Auguszta

Megegyeztek Ukrajnában az előrehozott választásokról

InfoRádió / MTI

Megegyezés született Viktor Juscsenko ukrán elnök vasárnap hajnali bejelentése szerint közte és politikai ellenfele, Viktor Janukovics kormányfő között arról, hogy szeptember 30-án előrehozott választásokat rendeznek Ukrajnában.

"Véget ért a politikai válság Ukrajnában. Kompromisszumos megoldást találtunk" - mondta az elnök újságírók előtt Janukoviccsal az oldalán.

Juscsenko elnök már júniusban vagy júliusban szerette volna megtartani a választásokat, a miniszterelnök pedig eredetileg októberi vagy novemberi időponthoz ragaszkodott.

A felek abban is megállapodtak, hogy nem vonják bele a fegyveres erőket a belpolitikai konfliktusba.

Összeverekedtek a belügyesek


Két napja a főügyész elmozdítása kapcsán összeverekedtek egymással a Juscsenkóhoz hű belügyi erők tagjai a Janukovics szövetségese, Vaszil Cusko belügyminiszter alá tartozó különleges egységek emberei.

Szombaton az elnökhöz hű és a belügyminiszter rendelkezéseit figyelmen kívül hagyó parancsnokok vidékről Kijevbe irányítottak több ezer ukrán belügyi katonát, de az alakulatok nem érkeztek meg a fővárosba, mert még az oda vezető utakon föltartóztatták őket a kormányfőhöz hű rendőri erők. A belügyi alakulatok később visszatértek a kaszárnyába.

Az Európa Tanács (ET) üdvözölte a kijevi megállapodást. Az ukrán politikai erők külön büszkék lehetnek arra, hogy nemzetközi szervezetek és külföldi kormányok közbenjárása nélkül érték el a kompromisszumot - állt Terry Davis ET-főtitkár közleményében.

Hangsúlyozta egyúttal azt is, hogy hangsúlyt kell fektetni a választás megfelelő előkészítésére, a voksolás alatt pedig a páneurópai szervezet irányelveinek a betartására.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018