eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Belebukhat a vizitdíjba a cseh kormány

A cseh kormány többszöri nekifutás után végre jóváhagyta azt a reformcsomagot, amelynek célja a közkiadások lényeges csökkentése és az államháztartási hiány jelentős lefaragása.

Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy csak a kormány által szorgalmazott reformoknak a valóra váltásával csökkenthető az államháztartási hiány a jelenlegi csaknem négy százalékról a GDP három év múlva tervezett 2,3 százalékára.

A reformok részeként jelentősen módosul az adórendszer is. Januártól egykulcsos, tizenöt százalékos lesz a személyi jövedelemadó. A jelenlegi, ötszázalékos sávba tartozó áruk forgalmi adóját kilencre emelik. Emiatt elsősorban az élelmiszerek és a gyógyszerek drágulnak majd.

A többi árura kivetett 19 százalékos áfa nem változik. A jelenlegi 24 százalékról három éven belül fokozatosan 19 százalékra kívánják csökkenteni a társasági adót.

Az elfogadott reformcsomag alapján jövőre az egészségügyben bevezetik a vizit- és receptdíjat, mely mindkét esetben minden alkalommal harminc korona, azaz kb.háromszáz forintnak megfelelő összeg, lesz kórházi napidíj, és fizetni kell majd a gyorsmentő-szolgáltatásért is. Mindkét esetben kilencven koronát.

A rendelkezés alól a három évesnél idősebb gyermekek és a várandós anyák sem kapnak kivételt. Ha a befizetett napi- vagy a receptdíj mértéke egy éven belül eléri a 3500 koronát, akkor az illetékes egészségügyi biztosító köteles lesz megtéríteni a polgárnak ezt az összeget.

Az intézkedéscsomagot még jóvá hell hagynia a törvényhozásnak is. Gondot okozhat, hogy a kormánykoalíciónak nincs többsége a parlamentben, ezért kérdéses a reformcsomag megszavazása.

Egyelőre nem csak a két baloldali ellenzéki párt, a szociáldemokraták és a kommunisták ellenzik a javasolt intézkedéseket, hanem néhány jobboldali honatya is módosításokat követel, mert különben nem szavaznak igennel - közölték a sajtóban.

Mirek Topolánek miniszterelnök ismét hangsúlyozta, hogy ha az indítványt nem hagyja jóvá a képviselőház, akkor a kormánya lemond.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×