eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Maradnak a németek Afganisztánban?

Berlinben egyre többen vonják kétségbe Németország afganisztáni szerepét. A vita azt követően lángolt fel, hogy a hét végén egy tálib öngyilkos merényletben három német katona életét vesztette, öt pedig súlyos sebesüléseket szenvedett. A kancellár ennek ellenére leszögezte, hogy Berlin kitart afganisztáni szerepvállalása mellett.

Az ISAF-erők keretében Németország közel 3 ezer katonát állomásoztat Afganisztán eddig békésnek tűnő északi térségében.

A múlt hónap óta a szövetségesek sürgetésére Tornado típusú német felderítőgépek ellenőrző utakat hajtanak végre az ország déli térsége fölött is és nagy magasságból készített felvételeikkel támogatják az amerikai és brit egységek fellépését a tálib fegyveresekkel szemben.

Berlinben már a felderítés ügye is számos vitára adott okot, most azonban - kiváltképpen ellenzéki körökben - egyre gyakrabban hangzik el az Afganisztánba vezényelt német erők
kivonására irányuló követelés.

A kancellár, majd a védelmi miniszter is hangsúlyozta, hogy a szélsőséges elemek akciói ellenére is Németország kitart az afganisztáni stabilitás és demokrácia megvalósítására vállalt kötelezettsége mellett.

Az ellenzéki Zöldpárt vezetője viszont a német szerepvállalás átértékelését szorgalmazta, rámutatva arra, hogy nem annyira a katonai erőfitogtatásra lenne szükség, hanem a demokratikus kibontakozást célzó fejlesztési programok aktivabb támogatására kellene összpontosítani a figyelmet.

A Baloldali Párt élén álló Lafontaine vasárnap esti nyilatkozatában azt állította, hogy a felderítőgépek délafganisztáni bevetésével Németország is - úgymond - terrrorakciók részesévé vált.

Ezt Jung védelmi miniszter a helyzet abszurd félreértelmezésének minősítve azonnal visszautasította.

Időközben Kölnbe érkezett az a kórházrepülőgép, amelynek fedélzetén haza hozták a kunduzi merényletben megsebesült német katonákat. A három halott katonát a héten díszpompával
fogják eltemetni.

A német hadsereg afganisztáni áldozatainak száma a múlt heti merénylet nyomán 21-re emelkedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×