eur:
387.61
usd:
356.98
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Bocsánatot kért a lecigányozott riporternőtől

A nyilvánosság előtt kért bocsánatot szóvivője útján hétfőn az egyik román televízió munkatársnőjétől Traian Basescu amiatt, hogy két nappal ezelőtt kicsavarta kezéből mobiltelefonját, majd sértő szavakkal illette őt. Andreea Pana, az Antena3 hírtelevízió munkatársnője szombaton egy bevásárlóközpontban idegesítette fel túlságosan "rámenős" viselkedésével az államfőt.

Az újságíró mobiltelefonjával filmezte a feleségével bevásárlást folytató államfőt, élénken firtatva milyen népszavazási eredményre számít. Basescu türelmetlenül kicsavarta a nő kezéből a mobiltelefont, és azt nem volt hajlandó visszaadni.

Csakhogy a telefon felvétel üzemmódban maradt, ezért rögzítette Basescu szavait, amelyek az után hangzottak el, hogy már az autóban ült feleségével. Indulatosan kijelentette: "Milyen erőszakos volt ez a büdös cigány!"

Nem tudták letörölni

A biztonsági embereknek nem sikerült letörölni e szöveget, így azt, miután visszajuttatták tulajdonosához, ország-világ hallhatta, néhány hírtelevízió ugyanis bejátszotta.

Az újságírók több érdekvédelmi szervezete, akárcsak néhány emberjogi szervezet határozottan tiltakozott e durva és rasszista megnyilvánulás ellen.

Valeriu Turcan szóvivő közölte: az elnök sajnálja, hogy nyilvánosságra került egy magánbeszélgetése során elhangzott illetlen kifejezés. Ezért őszintén kéri a riporternő bocsánatát, amiért "érdemtelenül " megsértette.

Szappan és CD


A szóvivő leszögezte: ez a megnyilvánulás egyáltalán nem tükrözi az elnök hozzáállását az ország roma közösségéhez, amelynek identitását nagyra becsüli, akárcsak azt, hogy e közösség jelentős szerepet játszik az ország demokratikus életében.

A nap folyamán a roma szervezetek mintegy húsz képviselője az elnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni-palota előtt gyűlt össze, hogy tiltakozó levelet nyújtson át Basescunak.

Egyikük "büdös cigány" feliratú trikót viselt, ezen kívül szappan, mosóport, egy kis mosdóvizet, törülközőt és egy cigányslágereket tartalmazó CD-t hozott "ajándékba" az elnöknek.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×