eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Alacsony részvétel és elsöprő támogatás

Alacsony részvétel, ugyanakkor elsöprő támogatás - így jellemezhető a hétvégi romániai népszavazás, amelyen megerősítették pozíciójában az államfőt. Elemzők most arra kíváncsiak, hogy milyen lesz az együttműködés a köztársasági elnök és a parlament között.

Visszatérhet az elnöki palotába Traian Basescu. A román államfőt még múlt hónapban függesztette föl a bukaresti parlament, mert szerinte túllépett hatáskörén a politikus.

A hétvégén népszavazáson döntöttek a voksolók a köztársasági elnök sorsáról. Elemzők az alacsony, 44%-os részvételt emelik ki. A szavazáson bizalmat nyert elnök viszont azt hangsúlyozza, hogy a szavazatok 74%-a támogatta őt a tisztség megtartásában.

Kérdés, hogy mennyire lesz feszült a viszony a visszatérő Basescu és az őt menesztő parlament között. Az államfő hívei előtt arról beszélt, hogy változtatni kell a választási rendszeren: listás voksolás helyett az egyéni választókörzeteket vezetné be a politikus.

További reformokat is sürgetett az oktatás, az egészségügy és az igazságügy terén. A Basescu menesztését kezdeményező liberális és szociáldemokrata pártelnökök arról beszéltek, hogy a visszatérő elnöknek felelősségteljes magatartást kell tanúsítania.

Emlékeztettek egyúttal az alacsony részvételi arányra is, amely szerintük azt jelzi: a románokat kevéssé érdekelte az elnök sorsa, illetve az államfő által fontosnak nevezett célkitűzések.

Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök ugyanakkor együttműködést ígért az ország érdekében Basescuval. Elemzők szerint a pozíciójában megerősített államfőnek nem szabad figyelmen kívül hagynia a megfogalmazott kritikákat.

Ám kérdés, hajlandó lesz-e erre az elnök, hiszen továbbra is az egyik legnépszerűbb politikus hazájában. Emellett az Európai Unió is az elsők között üdvözölte megerősítését tisztségében. Brüsszel ugyanis a sikeres reformert látja Basescuban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×