eur:
388.53
usd:
360.84
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A virtuális térben is lecsaphatnak a szexuális zaklatók

Létezik-e "virtuális" szexuális zaklatás? - ezen töpreng mostanában a brit, a belga és a holland rendőrség néhány szakértője, miután olyan panaszok hangzottak el, hogy egyes felhasználók másokat molesztálnak a Second Life nevű számítógépes világban.

A Second Life nevű internetes világba több millió ember lép be a számítógépével, hogy saját maga által megalkotott énjével második életét élje.

Itt magunk dönthetünk arról, hogy miként is nézzen ki a minket jelképező figura, vagyis avatar, aminek nem is kell feltétlenül kapcsolódnia a valós kinézethez.

Ez egyesek számára nagy kísértés arra is, hogy a hús-vér világgal szemben itt hátat fordítsanak a társadalmi konvencióknak.

A Second Life csak úgy vonzza a felhasználókat. Még nagy cégek is megjelentek a virtuális térben, ahol a játékosok, vagy inkább szereplők moziba járhatnak, zenét hallgathatnak, adhatnak-vehetnek és ismerkedhetnek - vagy éppen molesztálhatják a másikat.

Egyes felhasználók ugyanis arra panaszkodnak, hogy avatarjukra támadtak, és "virtuálisan megerőszakolták" őket. Ez általában sértő megjegyzések özöne, vagy a másik játékos által előadott sértő mozgás lehet.

Egyes női felhasználók arról írnak a fórumoldalakon, hogy olyankor is zaklatják őket, amikor elutasítják a másik közeledését. És mivel "összenőttek" avatarjukkal, a virtuális térben elkövetett molesztálás valódi érzelmi traumát okoz számukra.

Mások azonban azt mondják, hogy az erőszak technikailag lehetetlen, mert a felhasználóknak egy egérkattintással bele kell egyezniük a mások által javasolt tevékenységbe.

A belga rendőrség közölte, hogy a szövetségi számítógépes bűnözési egység "járőrözni" kezd a Second Life-ban, egy belga felhasználót ért virtuális támadás miatt.

Az utóbbi időben az internetes kommunikációt is egyre jobban szabályozzák egyes országokban, így büntethetővé vált az internet útján elkövetett zaklatás.

A témával foglalkozó jogászok azt mondták a Sunday Times című brit lapnak, hogy a virtuális térre is vonatkozhatnak a normális élet törvényei, ráadásul a felhasználói szabályzat tiltja a zaklatást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×