eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Óriási üzlet lesz az aknabiztos járművek gyártása

A tervezettnél sokkal több újgenerációs páncélozott szállító járművet rendel az amerikai védelmi minisztérium az iraki akna- és bombatámadások miatt - írta a The Wall Street Journal.

A szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság korábban 7.700 darab aknabiztos, a robbantásoknak ellenálló járművet akart vásárolni 8,4 milliárd dollárért, most viszont már 17 700 jármű vétele a cél.

Az újgenerációs szállító járművek a jelenleg Irakban és Afganisztánban szolgálatot teljesítő, kevésbé védett Humvee katonai terepjárókat váltják majd fel.

A lap szerint az iraki hadműveleteket is irányító úgynevezett Középső Parancsnokság döntötte el, hogy újabb megerősített járművekre van szükség, mert szinte napról napra növekszik az út menti támadásokban életüket vesztő amerikai katonák száma.

A Pentagon célja annak biztosítása, hogy Irakban minden katona aknabiztos kocsiban indulhasson járőrözni.

Miközben a washingtoni képviselőház demokrata politikusai egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a Bush-kormányra az iraki háború befejezése, a csapatok mielőbbi kivonása érdekében, a Pentagon "a következő néhány évben" fogja megvenni a különleges járműveket.

Eddig kilenc cég jelezte, hogy megpályázza az óriási összegű megrendelést, amelynek győztese valószínűleg "mindent visz". A gyártók mindegyike négy tesztjárművet állít elő, a hadsereg azok alapján hozza meg a döntést.

Védelmi szakértők szerint azért célszerű, hogy egy típusból rendeljék meg az összes járművet, mert annak könnyebb az ellátása és kiszolgálása, mintha több típushoz kellene kiépíteni a logisztikai hátteret Irakban.

Több típus esetén a katonákat is mindegyik használatára ki kellene képezni, ami jelentősen megdrágítaná és bonyolítaná a programot.

Az újgenerációs szállító harcjárművek teste ék alakú lesz, hogy jobban ellenálljon a robbantásoknak. Olyan nagy az igény az új járművek iránt, hogy az idén januári első bemutató után a Pentagon öt cégnek máris megrendeléseket adott.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×