eur:
396.75
usd:
359.2
bux:
72045.15
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Komoly figyelmeztetés a nagykoalíciónak

A vasárnapi brémai tartományi választás kimenetele komoly figyelmeztetés a Berlinben kormányzó szövetségi kormány számára, mert a legkisebb német tartományt vezető nagykoalíció mindkét pártja sok szavazatot veszített. Kiváltképpen a baloldalon érezhető erőeltolódás, amelynek a szociáldemokraták a vesztesei.

Németország legkisebb tartománya Bréma, ahol alig félmillió szavazópolgár él. Közülük vasárnap csak minden második járult az urnákhoz, hogy döntsön a 83 tagú helyi parlament összetételéről.

Eddig, akárcsak Berlinben szövetségi szinten, úgynevezett nagykoalíció, azaz a szociáldemokratákból és kereszténypártokból álló kormány állt Bréma élén.

Az eddigi koalíció viszonylag kényelmes parlamenti többséggel ugyan továbbra is fenntartható lenne, de a két partner számára komoly intés, hogy támogatóik tábora közel öt százalékkal apadt.

A szociáldemokratáktól elpártolt választók alighanem a Baloldali Párt mögé sorakoztak fel, amely így 8,5 százalékkal először jutott be egy nyugat-németországi tartomány parlamentjébe.

Elemzők szerint a zöldek váratlanul jó szereplése is a baloldali választók támogatására vezethető vissza, ugyanis 16 százalékkal lettek a harmadik legerősebb erő Brémában.

Nem zárható ki, hogy az eddig kormányzó szociáldemokrata Jens Böhrsen a konzervatívok helyett a zöldekkel alakít kormányt, ami közvetve kihat Angela Merkel kancellár politikájára is.

A közvélemény-kutatások tanúsága szerint ugyanis a szövetségi szinten kormányzó két párt népszerűsége azért zuhant, mert a választók többsége nem nekik tulajdonítja az ország gazdasági fellendülését, sőt, sokan úgy vélik, hogy Berlinben elsősorban pártpolitikára és nem az államügyekre fordítják a legnagyobb figyelmet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×