eur:
389.52
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Milliónál is többen tüntettek Törökország világisága mellett

Több mint egymillió ember tüntetett vasárnap Törökország világisága mellett Izmirben: a demonstrálók azt követelték a kormánytól, hogy ne keverje bele a vallást a politikába és a közéletbe. A megmozdulás hátterében az áll, hogy az iszlám gyökerű kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a külügyminisztert, a volt iszlamistának tartott Abdullah Gült jelölte államfőnek.

Az ország nyugati részén fekvő, harmadik legnagyobb török városban Musztafa Kemal Atatürköt, a modern Törökország megalapítóját ábrázoló képekkel, illetve "Egységben a bigottság ellen" és "Atatürk nyomában" feliratú transzparensekkel vonultak az emberek az utcára, sőt az épületek tetejéről és erkélyeiről is skandálták a török világiságot hangsúlyozó jelszavakat.

Több százan a part közelében horgonyzó, török nemzeti lobogókkal díszített hajókon tüntettek. A demonstráción várhatóan részt vesz Deniz Baykal, a legnagyobb politikai ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, illetve más pártvezetők is.

Az izmiri hatóságok vasárnap közel másfél millió tüntetőre számítottak, a demonstrációt mintegy 3000 rendőr felügyelte. Biztonsági okokból leállították a város feletti légiforgalmat, a parti őrség hajói a part menti vizeken őrjáratoztak.

Korábban már számos hasonló tüntetés volt az ország különböző városaiban, köztük Ankarában, Isztambulban és Manisában.

Kudarcba fulladt választás

Ami Gül jelöltségét illeti, a parlamentben az elmúlt hetekben két alkalommal is kudarcba fulladt az új államfő megválasztása, mert az ország szekuláris jellegét féltő ellenzék bojkottja miatt a törvényhozás nem volt szavazóképes.

A török parlament csütörtökön alkotmánymódosítást fogadott el, amely a jövőben lehetővé tenné, hogy az államfőt a parlament helyett közvetlenül a nép válassza meg.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×