eur:
389.4
usd:
363.28
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Máris éled a nosztalgia Tony Blair iránt

Másfél hónappal távozása előtt máris éled a választói nosztalgia Tony Blair brit kormányfő iránt, aki egy vasárnap közölt felmérés szerint jóval népszerűbb, mint legvalószínűbb utódja, Gordon Brown pénzügyminiszter.

Blair, aki tíz éve tölti be a kormányfői tisztséget, csütörtökön jelentette be hivatalosan, hogy június 27-én benyújtja lemondását a királynőnek.

Kormányfői pályafutását népszerűségi rekordokkal kezdte 1997-ben, támogatottságát azonban az iraki katonai beavatkozást kísérő súlyos és sorozatos belpolitikai botrányok mára jelentősen kikezdték még a kormányzó Munkáspárton belül is; idő előtti távozása jórészt ehhez köthető.

Még mindig vonzóbb

A The Sunday Times megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás mégis azt mutatta ki, hogy a választók szemében Blair még mindig vonzóbb politikai vezető, mint Gordon Brown.

A YouGov közvélemény-kutató felmérése szerint a britek 34 százaléka szavazna a Munkáspártra egy mostani általános választáson, ha továbbra is Tony Blair állna a párt és a kormány élén; ebben az esetben a legnagyobb ellenzéki erő, a Konzervatív Párt 38 százalékot kapna.

Tíz pontos különbség

Arra a kérdésre azonban, hogy Gordon Brown Labour-vezérsége és miniszterelnöksége esetén melyik pártra voksolnának, a válaszadók 32 százaléka nevezte meg a Labourt, és 42 százalék mondta, hogy a torykra szavazna, vagyis Brown-kormány esetén már tíz pont lenne a különbség a konzervatívok javára.

Blair a rokonszenvesebb

Blair és Brown személyes megítélésében is feltűnő különbségek vannak a jelenlegi kormányfő javára. A válaszolók 59 százaléka nevezte Tony Blairt rokonszenvesnek; Gordon Brownról csak 31 százalék mondott ilyen véleményt.

Arra a kérdésre, hogy melyikük jó képviselője Nagy-Britanniának, 53 százalék Blairt választotta, és mindössze 32 százalék a jelenlegi pénzügyminisztert.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×