eur:
389.26
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csődbe döntötték a romániai árvák a kisvárost

Pénzügyi válságot okoznak a Romániából érkező roma árvák egy angliai kisvárosban. Az ország EU-csatlakozása, január 1-je óta 90 gyerek jelentkezett segélyért Slough önkormányzatánál. Felnőtt kísérete nélkül jelentek meg, pedig néhányan nincsenek tíz évesek sem.

A jelek szerint a kilencven gyerek felnőtt kísérete nélkül jutott el Romániából Nagy-Britanniába. Hatan a saját csecsemőjükkel érkeztek, heten pedig most várnak gyermeket.

Nagy-Britanniában az önkormányzatokat törvény kötelezi arra, hogy gondoskodjanak a 18 éven aluliakról - ez eddig a városi tanácsnak 150 ezer fontba (54,5 millió forintba) került.

Román tolmács kellett


Nem csupán lakóhelyről, élelemről és az iskoláztatásukról kell az önkormányzatnak gondoskodni, hanem fel kellett venniük két román tolmácsot is, mert a gyerekek alig egy-két szót beszélnek angolul.

"Ha nem jönnek többen, akkor is félmillió fontba (182 millió forintba) kerül majd az ellátásuk az év végéig" - figyelmeztetett a város oktatási tanácsosa.

Küldték őket

Az önkormányzat vezetőjének, Richard Stokesnak meggyőződése, hogy a gyerekeket egyenesen a városba küldték. "Kettő kivételével mind azt állították, hogy szóltak nekik: ide jöjjenek, mert itt barátságosan fogadják majd őket" - nyilatkozta Stokes.

"Slough valóban mindig sok bevándorlót fogadott, de ez a mostani ügy nem marginális probléma; a gazdasági összeomlás szélére került a város" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×