eur:
393.83
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Az iraki hatóságok távol akarják tartani a médiát a merényletek helyszínétől

Az iraki belügyminisztérium úgy döntött, hogy a jövőben megakadályozza a média jelenlétét a merényletek helyszínén. A tilalomak több oka is van: nem akarják, hogy a merényletek tárgyi bizonyítékai eltűnjenek a helyszínről a nyomozók megérkezése előtt, tiszteletben akarják tartani az áldozatok jogait, továbbá nem kívánnak információkat szolgáltatni a terroristáknak a merényletek "eredményéről." A szóvivő figyelmeztetett: a tilalom megszegői ellen eljárást indítanak.

Az iraki belügyminisztérium már 2006 augusztusában, Núri al-Máliki kormányfő kérésére úgy döntött, hogy nem sugározzák a tv-ben a mindennapos erőszakos cselekmények véres képeit. Több magántelevízió működését már felfüggesztették ezért hosszabb-rövidebb időre erőszakra való ösztönzés címén.

A bagdadi kommandós hadosztály parancsnoka a belügyi döntéssel kapcsolatban újságírók előtt leszögezte: hagyják dolgozni a sajtót, de azt akarják, hogy leállítsák a felekezeti szenvedélyeket tovább szító fotók közzétételét.

A sajtómunkásokat védő szervezetek rendszeresen elítélik azokat a korlátozásokat, amelyeket az iraki hatóságok szabnak az újságírók működésének, miközben - a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi szervezet adatai szerint - 174-en vesztették közülük életüket Irakban a 2003-as amerikai invázió óta.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×