eur:
389.31
usd:
363.72
bux:
68259.02
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szólítsátok Andreának, talán nem pusztít el mindent

Támad a hurrikánévad első vihara, amelynek már neve is van. Andrea a hivatalos hurrikánszezon kezdete előtt több mint három héttel alakult ki az Egyesült Államok délkeleti partjainál.

A szubtrópusi vihar szerda reggel volt ereje teljében, az óránként körülbelül 72 kilométeres sebességű szél azonban nem jelentett nagy veszélyt - közölték a miami székhelyű nemzeti hurrikánközpont munkatársai.

Georgia és Florida államok egyes részein ennek ellenére folyamatosan figyelik az Andrea változását.

Valószínűleg nem csap le

A vihart keleti parti idő szerit szerda délelőtt 11 órakor a Georgia állambeli Savannah-tól 225 kilométerre északkeletre figyelték meg. Nyugat felé haladt, körülbelül óránként 5 kilométeres sebességgel.

Az előrejelzések szerint nem várható, hogy jelentős mennyiségű eső essen a szárazföldön, legalábbis helyi idő szerint csütörtök reggelig, de a szél már felkorbácsolta a hullámokat, ezért Észak-Karolinában, Georgiában és Floridában a víz elérte a tengerparti épületeket.

Nem lesz belőle trópusi vihar

A szubtrópusi viharok általában hibrid időjárási jelenségek: a trópusi viharok jellegzetességei mellett a meleg- és hidegfrontok ütközéséből kialakuló rossz időjárás jellemzői is megjelennek bennük. Általában gyengébbek, mint a hurrikánok és a tipikus trópusi viharok.

A szakértők szerint az Andrea középpontja inkább a trópusi viharokkal mutat rokonságot, magja azonban kevésbé határozott, az ahhoz kapcsolódó szelek pedig sokkal távolabb vannak a központjától, mint egy trópusi vihar esetében.

Évente legalább egy szubtrópusi vihar alakul ki a térségben, amely később trópusivá alakul. Az Andreával azonban ez valószínűleg nem történik meg - állítja egy hurrikánspecialista, Jack Beven.

Nem különlegesség

A szakértő szerint nem szokatlan, hogy már májusban kialakul egy ilyen vihar, bár a hivatalos hurrikánszezon csak június 1-jén kezdődik.

1851 óta ebben az időszakban tizennyolc vihar és négy hurrikán alakult ki az óceánon, de az utóbbiak közül egy sem csapott le az Egyesült Államok területére. Az első hurrikán, amely pusztítást okozott az országban, 1966. június 9-én csapott le Floridára.

Az ember tehet róla?

A szakértők úgy vélik, az idei évadban rendkívül gyakoriak lesznek ezek az időjárási jelenségek: tizenhét trópusi vihar és hurrikán érkezését jósolják.

Az Atlanti-óceán medencéjében 1995 óta rendkívül sok hurrikán alakult ki. A szövetségi időjósok szerint ez természetes, az ENSZ klímaváltozási bizottsága szerint azonban az emberi tevékenység következménye.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×