eur:
388.88
usd:
360.34
bux:
68082.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szex- és korrupciós botrány a kormányban

Cseh lapértesülések szerint lezárult a korrupcióval gyanusított cseh miniszterlenök-helyettes elleni rendőrségi vizsgálat. Úgy tudni, Jiri Cunek ellen elegendő bizonyitékot sikerült összegyűjteni.

A politikust, aki a kormánykoalícióhoz tartozó Kereszténydemokrata-Néppárt, a KDU-CSL elnöke, azzal vádolják, hogy tavaly félmillió cseh korona, azaz közel ötmillió forint csúszópénzt fogadott el, amikor még a morvaországi Vsetín polgármestere volt.

Saját titkárnője jelentette fel, aki szexuális zaklatással is megvádolta volt főnökét. A hölgy azt vallotta, látta, amikor a polgármesteri hivatalban Jirí Cunek átveszi a csúszópénzt az egyik ingatlanügynökség vezetőjétől.

Állítása szerint ezt az összeget a polgármester azért kapta, mert elintézte, hogy a város több értékes ingatlanját a cég rendkívül jutányos áron megvásárolhassa.

Nem sokkal a feljelentés után a nyomozók kiderítették, hogy tavaly kora ősszel az ingatlanügynökség ugyanekkora összeget hívott le a bankból. Két nap múlva pedig a polgármester bankszámlája gyarapodott félmillióval.

Idén kora tavasszal a prágai szenátus felfüggesztette Jirí Cunek mentelmi jogát, s ezután kezdődhetett meg a nyomozás.

A politikus tagadja a vádakat. Azt állítja, hogy részben a megtakarított, részben pedig más pénzintézetből kivett pénzét helyezte el a bankszámlájára és csupán a véletlen műve, hogy ez a bankbetét szintén félmillió volt.

Ezt a magyarázatát azonban a nyomozók több közvetett bizonyítékra hivatkozva kétségbe vonják.

Cseh lapértesülések szerint a rendőrség elegendő bizonyítékot tárt fel ahhoz, hogy az ügyész jóváhagyja a javaslatukat. Több cseh lap biztosra veszi, hogy a kormányalelnök még a nyáron bíróság elé állhat.Jiri Cunek korábban több romaellenes kijelentésével is felhivta magára a figyelmet.

A cseh jobboldali kormánykoalícióhoz tartozó zöldek már hetek óta követelik Mirek Topolánek miniszterelnöktől, hogy idegengyűlölő kijelentései és korrupciógyanús ügye miatt menessze helyettesét.

Ám a kormányfő a megfigyelők szerint abban reménykedik, hogy Cuneket a saját pártja váltja le az elnöki tisztségről és visszahívja a kormányalelnöki posztról is.

A kereszténydemokraták azonban az ártatlanság vélelmére hivatkozva egyelőre vonakodnak megtenni ezt a lépést.

Cseh lapértesülések szerint Mirek Topolánek korábban azt javasolta Cuneknek, hogy az ügy lezárásáig mondjon le, s ha bebizonyosodik az ártatlansága, akkor visszatérhet, de ezt a kormányalelnök nem fogadta el és kitart ártatlansága mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×