eur:
389.15
usd:
363.69
bux:
68242.11
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ördögi, de buta terv az elnök holttestének elrablására

Egy könyv dolgozza fel Abraham Lincoln volt amerikai elnök holtteste elrablásának tervét. Az esetet sokáig eltitkolták az Egyesült Államokban. Néhány újság publikálta a történetet, de később hamisnak nevezték azt.

Thomas J. Craughwell könyvében feltárja azt az eddig kevéssé ismert történetet, hogyan próbálták elrabolni Abraham Lincoln holttestét a springfieldi temetőből 1876-ban.

Az ötlet egy chicagói bandafőnök, James Kennally fejéből pattant ki, ám a kezdetektől kudarcra volt ítélve, ugyanis a végrehajtáshoz felbérelt kisstílű tolvaj, Lewis Swegles, a titkosszolgálat informátora volt.

A férfi mindenről tájékoztatta a szervezetet, így fordulhatott elő, hogy a szolgálat és a bűnbanda emberei ugyanazon a vonaton utaztak a temetőhöz.

Északra szállították volna

A terv szerint a volt amerikai elnök koporsóját egy tehervagonban északra szállították volna, és 200 ezer dollárért lettek volna hajlandóak visszaszolgáltatni. A titkosszolgálat munkatársai és néhány detektív elrejtőzött a temetőben, és csak Swegles jelére vártak.

A gyanútlan rablók feltörték a mindössze egy lakattal védett sírt, majd felnyitották a koporsót, ám ekkor felbukkantak a titkosszolgálat emberei. A sírrablókat könnyedén elfoghatták volna, ám az egyik nyomozó elsütötte fegyverét, amitől a tolvajok megijedtek, és sikerült elmenekülniük.

Azonban elkövettek egy súlyos hibát: a törzshelyüknek számító kocsmában találkoztak néhány nappal később, így hamar letartóztatták a rablókat.

Az esetet sokáig eltitkolták az Egyesült Államokban. Néhány újság publikálta a történetet, de később hamisnak nevezték azt. Először a sír gondozója írt a kudarcba fulladt rablásról saját könyvében 1890-ben.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×