eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kínos pillanatok a királyi körúton - képekkel

Felettébb kínos pillanatokat is hozott II. Erzsébet brit uralkodó útja az Egyesült Államokba. A másik főszereplő "természetesen" George Bush amerikai elnök, aki bakizott és kacsintott, míg a királynő kínos viccel próbálta elütni a dolgot.

Már a királyi látogatást megelőzően is kaján elemzők hada várta, vajon felsül-e a protokollt híresen nem kedvelő amerikai elnök a minden mozdulatra kényes brit királyi udvar előtt. Felsült...

George Bush azzal kezdte, hogy üdvözlő beszédében emlékeztetett arra: a most 81 éves II. Erzsébet már 1776-ban is ellátogatott az Egyesült Államokba. Bár George Bush azonnal javította nyilvánvaló tévedését (a brit uralkodó természetesen 1976-ban járt az Egyesült Államokban), II. Erzsébet meglehetősen csúnyán nézett rá.

Az amerikai elnök ezt követően, a helyzetet oldandó, nemes egyszerűséggel rákacsintott a királynőre, akinek arcán ennek nyomán a döbbenet és a hitetlenkedés váltotta egymást. "Úgy nézett rám, ahogyan csak egy anya tud a gyermekére" - mondta a Fehér Ház első embere.

<

...II. Erzsébet csúnyán néz
(fotó: Daily Mail)

II. Erzsébet nem is hagyta ki a lehetőséget, hogy az egyik vacsorán finoman vissza ne vágjon George Bushnak. "Elnök úr, azon gondolkodtam, vajon kezdhetném-e ezt a pohárköszöntőt azzal, hogy már 1776-ban is itt jártam, de aztán úgy döntöttem, hogy mégsem tehetem" - fogalmazott a királynő.

Nem az első eset

II. Erzsébet és a jelenlegi amerikai elnök egyébként már találkoztak 1991-ben, amikor a királynő George Bush édesapját - az akkori első számú tengerentúli vezetőt - látogatta meg Washingtonban.

Az ifjabbik Bush akkor azzal sokkolta a brit uralkodót, hogy "a család fekete bárányaként" mutatkozott be, majd neme egyszerűséggel megkérdezte II. Erzsébetet, hogy a Windsoroknál ki az ő megfelelője.

Sajnos II. Erzsébet akkor nem válaszolt, ám a hagyományosnak nem nevezhető kérdés meglehetősen szúrós tekintetet eredményezett az elnöki csemete édesanyjától, Barbara Bushtól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×