eur:
389.72
usd:
362.86
bux:
68049.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Itt állították meg a nácikat - képgaléria

Oroszország-szerte május 9-én ünneplik a győzelem napját, a Szovjetunió Németország feletti győzelmére emlékezve. A május 8-án (egyébként másodszor) aláírt német kapitulációs okmányok értelmében hivatalosan 1945. május 9-én, hajnali 0 óra 1 perckor értek véget a második világháború harcai Európában.

A Szovjetunió hatalmas áldozatokat hozott a háborúban, amely az ország számára 1941. június 22-én kezdődött, amikor a német és velük szövetséges államok csapatai lerohanták az országot.

Az első néhány hétben úgy tűnt, hogy a német villámháború a korábbi hadjáratokhoz hasonlóan sikeres lesz, a Wehrmacht csapatai átszáguldottak a Baltikumon, Fehéroroszországon és Ukrajnán.

Az év végén a német parancsnokok távcsöveiken már láthatták a Kremlt Moszkvában.

Végül azonban sikerült megállítani a német hadsereget, az Északi Hadseregcsoportot Leningrád előtt. A város azonban nagy árat fizetett: a német csapatok teljesen elvágták az ország többi részétől.

Amikor a város fenyegetetté vált, a hatóságok sok ezer embert mozgósítottak védelmi munkákra.

Összesen 190 kilométer fatorlaszt, 635 kilométer drótakadályt, 700 kilométer harckocsiárkot, 25 ezer kilométer lövészárkot, valamint 5 ezer fa-föld, illetve vasbeton, fegyverek elhelyezésére szolgáló erődöt építettek.

Még a bolsevik forradalom jelképének számító Aurora cirkáló lövegét is felhasználták a védővonalban.

Az ostrom 872 napig tartott (1941. szeptember 8-tól 1944. január 27-ig), igaz, a teljes bekerítés ennél kevesebb ideig. Az áldozatok számát a legtöbben 1,1 millió körülire teszik, ennyien haltak meg az éhezés és a város bombázása miatt.

Az erődök maradványai ma is láthatók a ma már Szentpétervárnak nevezett város körül - nézze meg a képeket!

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×