eur:
389.28
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Először látogat Európán kívülre a pápa

Első Európán kívüli útjára indult a pápa. XVI. Benedek Brazíliában részt vesz a Latin-Amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsán.

A világ legnagyobb katolikus országába érkezett a pápa, XVI. Benedek öt napig vendégeskedik Brazíliában.

A latin-amerikai ország 200 millió lakója közül a hivatalos adatok szerint 125 millióan katolikusak. Hiába azonban a nagy szám, az egyháznak van oka az aggodalomra. A statisztikák szerint az elmúlt évtizedben mintegy 4 százalékkal csökkent a katolikusok száma, és elemzők szerint a jövőben ez a tendencia erősödik majd.

Ráadásul míg a katolikusok híveket veszítenek, a protestánsok tábora, ha lassan is, de egyre gyarapszik.

Az elnökkel is találkozik

XVI. Benedeknek ez az első Európán kívüli útja. Brazíliában részt vesz a Latin-Amerikai Püspöki konferenciák Tanácsán, és találkozik majd a brazil elnökkel is.

A pápa Sao Paolóban fiatalokkal találkozik, pénteken pedig a nagyváros repülőterén a tervek szerint egymillió hívő előtt pontifikál misét. Ellátogat egy drogrehabilitációs központba is, ahol új templomot szentel föl.

Vasárnap Brazília legnagyobb zarándokhelyén misézik, ezzel nyitva meg a Püspöki Konferenciák Tanácsának közgyűlését.

A pápa korábbi útjai

XVI. Benedek első külföldi útja Németországba, szülőhazájába vezetett 2005 augusztusában, ahol a XX. Katolikus Ifjúsági találkozót zárta le miséjével. A következő év májusában Lengyelországba, elődje, II. János Pál pápa szülőhazájába utazott. Két hónappal később pedig a spanyolországi Valenciában misézett.

2006 szeptemberében ismét Németországba, szűkebb szülőföldjére, Bajoroszágba látogatott XVI. Benedek, tavaly év végén pedig Törökországba utazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×