eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megszüntetik a Németországgal szembeni eljárást

Az egyre javuló német gazdaságnak köszönhetően Németország már könnyen eleget tehet az eurózóna tagjaira érvényes szigorú költségvetési feltételeknek, így a kilátásba helyezett deficit-eljárás sem fenyegeti többé Merkel kancellár kormányát.

Az Európai Unió pénzügyi biztosa közölte, hogy rövidesen beszüntetik a deficit-eljárást Németország ellen. Joaquín Almunia utalt arra is, hogy Németország gazdasági fejlődésének idei ütemét 2,5 százalékra becsülik, ami 0,2 százalékkal magasabb, mint korábban feltételezték.

Így Berlinben a költségvetés hiánya idén alig haladja meg a 0,5 százalékot, jövőre pedig - ha a konjunktúra üteme nem bicsaklik meg - csupán 0,3 tized százalék lesz.

Korábban a német költségvetési deficit aránya jóval meghaladta az európai valutaunió országai számára engedélyezett 3 százalékot, ezért az Európai Unió központjában eljárást kezdeményeztek Berlinnel szemben.

Az eljárást, amely súlyos anyagi büntetést helyezett kilátásba Németország számára, a pénzügyi biztos ajánlására a tagállamok pénzügyminiszterei hamarosan megszüntetik.

Az egyre kedvezőbb növekedési és munkaerőpiaci környezetben- a makrogazdasági előrejelzés értelmében - az államháztartás hiánya átlagosan a GDP egy százaléka lesz az Európai Unióban, az euróövezet tagjai közül pedig csupán Portugália nem felel meg a
valutaegységre kötelező feltételeknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×