eur:
389.94
usd:
363.83
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az internet kávézók hajléktalanjai

Bár már Magyarországon is egyre több az internet kávézó, Tokióban egyáltalán nem okoz nagy gondot, ha valaki keresni akar egyet, például azért, hogy ott töltse az éjszakát. Japánban ugyanis egyre gyakoribb, hogy azok a fiatalok, akiknek nincs hol aludniuk, nem a drága szállodák puha ágyát választják, hanem az olcsó internet kávézók székeit.

Takeshi Yamashaita egyáltalán nem tűnik hajléktalannak. Divatos farmerjában és csinos pólójában olyan, mint egy modern japán fiatalember. A 26 éves férfi azonban előbb az állását veszítette el, majd az albérletét, ennek köszönhetően jelenleg nincs hol laknia.

Ezért tölti az éjszakákat egy internet kávézóban, amely olcsó, és még vicces képregényeket is lehet olvasni, no meg internetezni. Lehetősége van arra, hogy megmosdjon, mielőtt elindulnak ideiglenes munkahelyére.

Arra a kérdésre, hogy tervei szerint meddig kell így élnie, azt felelte: reméli, hogy javulni fog a helyzet Japánban, ahol a most felnövő generáció egy részének semmi pénze nincs, sőt, közülük sokakat nem is motiválja semmi. Neki azonban van egy álma. Nem nagy, csak egy átlagos irodai munka.

Yamashita egyike azon fiataloknak, akiket szabad dolgozónak neveznek a távol-keleti országban. Köszönhetően annak a gazdasági visszaesésnek, mely az elmúlt időszakban jellemezte az országot, a szabad dolgozók zömében alkalmi állások között vándorolnak.

Ezekért nagyjából 1500 forintnak megfelelő órabért, 1000 jent kap. Ebből nem nagyon lehet lakást bérelni, a világ egyik legdrágább városának számító Tokióban ugyanis egy 30 négyzetmétere lakás bérleti díja megközelíti a 240 ezer forintnak megfelelő összeget.

Bár a gazdaság ma már felfutóban van, a szabad dolgozónak nevezett réteg sok tagja nem találja a visszautat.

A netcafék manapság érdekes képet adnak a társadalomról. Az egyik közelében az utcán kínai prostituáltak állnak japán kimonóban. Bent megfordulnak azok, akiknek van állásuk, férfiak és jól öltözött nők is, valamint olyan emberek is, akik itt találnak maguknak menedéket. Egy 16 éves lány az iskolából ide szokott kiszökni a barátjával.

Sokan azt mondják, akik itt húzódnak meg éjszakára, különböznek a hajléktalanoktól. Lakásuk ugyan nekik sincs, alkalmi munkájuknak köszönhetően azért némi bevételük mégis akad. Arról nincs adat, hogy hányan lehetnek, számuk azonban folyamatosan emelkedik, jelenlétük ugyanis egyre szembetűnőbb.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×